• Tijdens het werkatelier werden nog veel ideeën ingebracht.

    Arnoud J Spaaij

Werkgroep werkt aan nominatie 'wandelgemeente 2017'

LEUSDEN In hoeve Groot Zandbrink kwam vorige week de projectgroep Leusden Wandelgemeente van het jaar 2017 bijeen. Als de jury, die de titel moet toekennen, in deze locatie wordt ontvangen dan krijgt ze een aardige indruk van onze mooie gemeente.

Arnoud J Spaaij

 

Maar daarvoor kwam de projectgroep niet naar de Postweg. Er moet nog veel werk worden verzet en daar kan de projectgroep nog wel wat hulp bij gebruiken. Zo'n 22 mensen uit allerlei organisaties brainstormden er op los tijdens het werkatelier op de deel van boerderij Groot Zandbrink. Lezers, of beter gezegd wandelaars, en verslaggevers van wandelkrant TeVoet bepalen in het voorjaar van 2017 welke gemeente de titel 'Wandelgemeente van 2017' ontvangt. De concurrerende gemeentes zijn nog niet bekend, legt Gerrit Kroeze, initiatiefnemer voor de aanvraag en zelf fanatiek wandelaar, uit. ,,De aanvraag moet nog worden gedaan. Dat moet gemeente Leusden zelf doen. Daarom werken we ook intensief samen met de gemeente."

AFWISSELING 'We' dat is de projectgroep onder leiding van de VVV in Leusden. Diverse organisaties zijn samengebracht: Utrechts Landschap, wandelexperts en coördinators van de Klompenpaden bijvoorbeeld. Maar ook horeca-ondernemers en het bedrijfsleven. Inmiddels zijn allerlei wandel- en fietsroutes in Leusden in kaart gebracht en verkend. Er wordt natuurlijk ingezet op de mooie en gevarieerde omgeving. Leusden kent immers bos, hei, boerenland en veel andere afwisseling.

Mariska Stehouwer schreef een mooie introductie waar de nominatie prachtig mee op de kaart kan worden gezet.

Daarin wordt aandacht geschonken aan natuur, horeca en bijzondere plekjes in de gemeente. Gerrit Kroeze legt uit: ,,Ja, wij hebben vele routes samengesteld en bestaande gecontroleerd.

Van deze routes hebben wij er drie aangewezen waarvan wij hopen dat hieruit door de redactie van wandelblad TeVoet een keuze wordt gemaakt. Eén daarvan loopt door Achterveld, dat is mijn favoriete route vanwege zijn grote verscheidenheid."

OP DE KAART De toetsing van de routes is niet alleen op bereikbaarheid maar ook toegankelijkheid. Jolanda van der Veen van DUWgroep Leusden trok er in eigen persoon op uit. In haar elektrische rolstoel ging ze verschillende routes af en noteerde haar ervaringen: ,,Leusden heeft veel routes die goed toegankelijk zijn. De Schammer is bij uitstek geschikt en bovendien prachtig. Natuurlijk zijn er paden waar ik gewoon niet kan komen, maar er zijn veel alternatieven. De plekken waar ik minder goed terecht kon gaan we bespreken en het is de bedoeling dat daar nog verbeteringen volgen." Er is van alles in kaart gebracht: rustpunten, verharde en onverharde paden, horeca. De titel en zelfs alleen de nominatie kan extra bezoekers trekken naar de gemeente. Engelien de Jong, coördinator bij VVV Leusden, weet in elk geval dat er een positief effect wordt bereikt: ,,Het initiatief draagt bij aan een bredere doelstelling voor Leusden als wandel- en fietsgemeente. De gemeente wordt er sowieso mee op de kaart gezet. Dat is allemaal in belang van organisaties, gemeente, bedrijven en horeca."