• Wim in het midden in zijn stoel omringd door maatje Annelies en wethouder Jan Overweg

    Mariska Stehouwer

'We boffen met elkaar'

LEUSDEN In deze maand wordt er landelijk door het Oranjefonds, dat zich inzet voor sociale projecten, extra aandacht geschonken aan maatjesprojecten. Bij deze maatjesprojecten wordt een vrijwilliger één op één gekoppeld aan een bewoner die (tijdelijk) wat extra hulp kan gebruiken.

Mariska Stehouwer

Larikslaan2 is in Leusden verantwoordelijk voor de maatjesprojecten en zorgt voor deze koppelingen waarbij door de coördinator goed bekeken wordt of het maatje past bij de hulpvraag. Wethouder Jan Overweg ging langs bij Wim, een 75-jarige man met de ziekte van Alzheimer en zijn maatje en de Leusder Krant mocht mee.

LICHTPUNTJE Naast de maximale professionele thuiszorg zorgt maatje Annelies met haar wekelijkse bezoek voor een lichtpuntje in de week van Wim. Daarnaast blijkt ook de mantelzorg van de achterburen Jan en Diny onmisbaar te zijn. Annelies is twee jaar geleden begonnen als maatje bij Wim. ,,Voor mijn moeder was ik mantelzorger en toen zij twee jaar geleden overleed, kwam er tijd vrij die ik graag wilde invullen met iets doen voor een ander. Ik heb een achtergrond in de psychogeriatrie en dus ervaring met mensen met Alzheimer."

Haar keuze voor het maatjesproject was duidelijk. ,,Mensen die in een zorginstelling zitten ontmoeten op een dag al allerlei mensen die daar ook zijn, mensen thuis zijn vaak alleen en vinden het fijn als er iemand langs komt."

DAGJE HERINNERINGEN ,,We gaan toch zo nog wel wandelen", vraagt Wim als wij bij hem binnenstappen. Hij kijkt erg uit naar de bezoekjes van Annelies waarbij ze samen gaan wandelen en dan ergens een kopje koffie drinken of een portie bitterballen nemen. ,,Het is zo'n lieve man dus ik ga graag met hem op pad. We boffen echt met elkaar. Ruim een jaar geleden zijn we nog samen met de trein naar Amsterdam geweest waarbij we alle plekjes die voor hem betekenis hadden, zijn langs geweest, een mooie dag vol herinneringen was dat. Nu houden we het bij een wandeling in Leusden."

BURENBAND Wim is het laatste half jaar erg achteruit gegaan en staat inmiddels op de wachtlijst voor opname in een zorginstelling. Behalve een zus in Engeland heeft Wim een broer in Amsterdam die wekelijks naar Leusden rijdt om bij Wim te zijn en om met de achterburen Jan en Diny eventueel te overleggen. Jan en Diny horen net als Wim bij de eerste bewoners van de wijk waar ze veertig jaar geleden kwamen wonen. ,,Je bouwt dan wel een burenband met elkaar op en ongeveer drie jaar geleden merkten we veranderingen op bij Wim. Doordat je elkaar al zo lang kent, valt dat op," geven de achterburen aan.

Ze zochten contact met de familieleden van Wim en uiteindelijk werd er samen met de thuiszorg en Larikslaan2 een plan op maat gemaakt en houden zij als achterburen dagelijks een oogje in het zeil. Het mantelzorgen voor Wim wordt steeds intensiever maar blijven zij doen tot Wim wordt opgenomen. ,,Wij hebben zijn vertrouwen en doordat het een lieve man is doe je het graag."

OP ELKAAR LETTEN Het is zo belangrijk dat je als buurtbewoners een beetje op elkaar let geeft Overweg op het einde aan. ,,Je wilt voorkomen dat iemand in een vervelende situatie terecht komt, als je erger kunt voorkomen moet je daar op inspelen."

Bij Larikslaan2 staan nog een aantal mensen op de wachtlijst voor een maatje, mocht u iets willen betekenen loop dan eens binnen bij Larikslaan2 of kijk voor meer informatie op www.sociaalplein-leusden.nl/maatjes-gezocht/.