• Arnoud J Spaaij

'Wandelgemeente 2017' zet Leusden landelijk op de kaart

LEUSDEN Leusden wordt de komende tijd in de wandelwereld in één adem genoemd met Alkmaar en Apeldoorn. Deze drie gemeenten zijn door wandelkrant 'Te Voet' genomineerd voor de titel Wandelgemeente van het Jaar 2017. De wandelsport wordt steeds populairder en veel gemeenten in Nederland zetten daarvoor wandelpaden, routes en andere faciliteiten op voor wandelaars. De wandelkrant beoordeelt ieder jaar de wandelmogelijkheden in de gemeenten. Vorig jaar werd Valkenswaard gekroond tot winnaar. Nadat de afgelopen maanden tientallen gemeenten in Nederland deelnamen aan de voorrondes, mag Leusden zich scharen in de lijst van genomineerden.

Arnoud J Spaaij

Bij de beoordeling om tot de genomineerden te geraken is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie. Het projectteam in Leusden, dat deels bestaat uit mensen van de VVV die nauw samenwerken met diverse instanties in de gemeente, is natuurlijk dolblij met de nominatie. Er is veel werk verzet om Leusden als wandelvriendelijke gemeente op de kaart te zetten. Daarbij is het team uitgegaan van het optimaliseren van bestaande faciliteiten in Leusden. Gerrit Kroeze, een enthousiast wandelaar, liep persoonlijk een aantal routes. ,,Leusden biedt zoveel afwisseling. We hebben echt een zeer gevarieerd landschap." Frans Anten leverde een belangrijke bijdrage om de wandelfaciliteiten ook voor mensen met een rolstoel interessant te maken. ,,Daar ligt, denkt ik, een erg sterke kant van onze gemeente'', aldus wethouder Jan Overweg. ,,Leusden is niet alleen veelzijdig, maar routes en bezienswaardigheden zijn getoetst op toegankelijkheid voor mensen met een beperking die toch van Leusden willen genieten." Overweg ziet Leusden dan ook de strijd met de andere genomineerden wel aangaan: ,,Dit zet Leusden landelijk op de kaart."

Ook de net aangetreden burgemeester Margreet Horselenberg is zeer verheugd met de nominatie voor de titel Wandelgemeente van het Jaar. ,,De omgeving in en om Leusden heeft mij enorm verrast. Een mooiere omgeving om te wandelen kan je je niet voorstellen. Met wandelen in dit gebied kom je tot rust en zie je de prachtige omgeving sterker," laat Horselenberg weten in reactie op de nominatie.

Marina van Houte, lid van het projectteam, is door de nominatie nog enthousiaster geworden dan ze al was. Ze bevestigd ook de gemêleerde samenwerking, waardoor Leusden veel te bieden heeft. ,,We gaan de mensen breed voorzien van informatie. We werken samen met grote en kleine bedrijven, met de VVV en de gemeente. En we hebben een wandel-app waarmee de genomineerde routes kunnen worden gelopen." De app kan worden gevonden onder 'BeleefRoutes'. Beschikbaar voor Android en iPhone.

De beoordelingen van de genomineerden verschijnen in de eerstkomende editie van wandelkrant 'Te Voet'.

Iedereen kan tot en met 14 april op www.wandelkrant.nl stemmen voor Leusden als favoriete wandelgemeente.

Zowel de stem van de lezer als die van de redactie bepaalt uiteindelijk de winnaar voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017.