• Foto Rinus van Denderen

Vrijwilligerstrofee 2017 naar DAVA

LEUSDEN De zaterdag voor kerst wordt traditiegetrouw de gemeentelijke vrijwilligerstrofee uitgereikt aan de organisatie die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden. In totaal hadden 26 organisaties zich aangemeld om in aanmerking te komen voor de fraaie wisselbokaal en een bedrag van € 1000,-. Dit jaar mocht Lucas Koch, voorzitter van DAVA (Door Achterveld Voor Achterveld) uit handen van burgemeester Gerolf Bouwmeester de prijs in ontvangst nemen.

Frits van Breda

De uitreiking van de vrijwilligersprijs is elk jaar weer een bijzondere gebeurtenis voor de aanwezigen. Al voor de zestiende keer treedt de directie van activiteitencentrum De Korf op als gastheer. Alle bezoekers worden ontvangen met een drankje en kunnen na afloop van de prijsuitreiking deelnemen aan een uitgebreid lunchbuffet. Elk jaar worden steeds wisselende vrijwilligersorganisaties uitgenodigd. Ook dit jaar was de grote, fraai gedecoreerde Korfzaal

geheel gevuld met afgevaardigden van verschillende organisaties.

Ook deze keer bleef het tot het laatste moment spannend wie er met de prijs zou gaan strijken. Behalve DAVA waren ook de Sportvereniging Avanti, gymnastiekvereniging Impala, Stichting Activiteiten Jozefkerk Achterveld en de organisatie Make and Mend genomineerd.

Dat de keus viel op de nog jonge Achterveldse organisatie kon de jury wel uitleggen. DAVA is een vereniging van vrijwilligers die als doel heeft ervoor te zorgen dat (kwetsbare) mensen met plezier in hun dorp kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. "In een korte tijd heeft deze nieuwe organisatie zich een plaats weten te verwerven in de Achterveldse gemeenschap" aldus het juryrapport.

AFAF AANMOEDIGINGSPRIJS Elk jaar wordt ook de AFAS aanmoedigingsprijs uitgereikt, goed voor een bedrag van 750 euro. Piet Mars, lid van de Raad van Bestuur, mocht de prijs overhandigen aan de initiatiefneemster van de Make and Mend, Anita Vlist. Het betreft een atelier waar vluchtelingen en statushouders hun vak of hobby kunnen uitoefenen. Het gaat dan om het maken of vermaken van onder meer kleding, kussens, beddengoed of gordijnen. Handwerken, zoals breien, haken of borduren behoort ook tot de mogelijkheden. Tijdens het werk leren de vluchtelingen/statushouders en de vrijwilligers elkaar kennen en ontstaat er begrip voor elkaars cultuur.

Vorig jaar werd er gestart met één deelnemer en een openstelling van een dagdeel per week. Nu is het atelier twee dagdelen beschikbaar en komen er gemiddeld elke keer 6 deelnemers die worden ondersteund door een groep van negen enthousiaste vrijwilligers. ,,Bottleneck zijn de beschikbare naaimachines", aldus de vrijwilligers. De machine die eigendom is van Make and Mend doet het goed. Een tweede machine is in bruikleen en een derde is een 'krijgertje' waarvan de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Met de gewonnen prijs kunnen er naar verwachting drie goede (gebruikte) machines worden aangeschaft.