• Volody helpt mee met het laden.

    Arnoud J Spaaij

Vrachtwagen vol fietsen naar Oekraïne

ACHTERVELD Honderden fietsen werden er afgelopen maanden ingezameld in de omgeving. Gerrit Blom, ooit fietsenmaker in Leusden, initieerde de inzameling namens WALO, de samenwerking vanuit Achterveld en Leusden met de stichting Orphans' Future in Oekraïne.

Arnoud J Spaaij

 

Volodymyr Yavorskyy was speciaal gekomen vanuit de Oekraïne om te helpen met het transport van de fietsen. Volodymyr is een van de medewerkers van de stichting Orphans' Future. De organisatie zet zich succesvol in voor weeskinderen en werkt daarvoor samen met verschillende organisaties van over de hele wereld, en inmiddels ook al vele jaren met WALO (Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne).

 

TOT AAN HET DAK Volodymyr, of afgekort Volody, kon zijn geluk niet op bij het zien van de vele fietsen. ,,Ik wil echt heel graag iedereen in Nederland bedanken die heeft geholpen met het inzamelen en het beschikbaar stellen van al die fietsen," zegt Volody meerdere keren. Volody verbleef vorige week enkele dagen bij een van de vrijwilligers van WALO in afwachting van de komst van een vrachtwagen. Gerard van Dijk, vrijwilliger voor WALO, legt uit: ,,Toen we vorig jaar begonnen met inzamelen en contact opnamen met Orphans' Future dachten ze met een bestelauto te kunnen komen. Maar dat was natuurlijk onvoldoende. Het duurde even maar gelukkig konden ze een grote vrachtwagen sturen." Toch werd het vrijdag nog proppen om de honderden fietsen in de 40 m3 vrachtwagen te laden. Van Dijk: ,,Onvoorstelbaar, maar op een paar oude barrels na, zat alles erin. Bijna tot het dak toe. Erin is één ding, maar eruit…"

 

DANKBAAR De fietsen zijn een groot goed, legt Volody uit. ,,Fietsen zijn er wel in Oekraïne, maar een nieuwe fiets is voor een weeskind ondenkbaar. Die zijn zo verschrikkelijk duur. Ook tweedehands fietsen zijn gewoon nog te duur en ook zeker geen gemeengoed. Daarom zijn we ontzettend blij met deze fietsen. Het geeft niets dat we ze moeten opknappen. Dat doen we samen met de kinderen en we gebruiken het gelijk als leerproject. Echt ontzettend goed dat we dit kunnen doen," vertelt de jonge Volody geestdriftig. Zelf is hij ook wees en weet dus als geen ander hoe fijn het is om in die omstandigheden hulp te krijgen.

 

REPARATIEHULP Gerrit Blom reed de afgelopen tijd allerlei adressen langs om de fietsen in te zamelen.

Het zijn fietsen in alle soorten en maten. Gerrit: ,,Het zijn doorgaans heel goede fietsen. Ja, sommige moeten opgeknapt worden. Dat geeft niks. Er gaat ook gereedschap mee in de vrachtwagen en waarschijnlijk ga ik over een poosje zelf ook naar Oekraïne. Dan help ik ze en leg ik uit hoe ze de fietsen weer in orde kunnen maken."

Of het project een vervolg krijgt weet Blom nog niet: ,,Dat hangt erg af van de manier waarop ze het daar oppakken. Over een jaar kijken we of we nog weer meer fietsen die kant op kunnen krijgen."