"Voorlezen verhoogt woordenschat van kinderen"

Voorleesmiddagen in de bibliotheek

Hans Beijer

LEUSDEN Na de grote vakantie organiseert de Bibliotheek Leusden (Hamersveldseweg 77) elke eerste woensdag van de maand voorlezen voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Kinderen en ouders zijn van harte welkom bij deze gratis activiteit die ongeveer drie kwartier duurt en om 15.00u. aanvangt. Voorlezen is niet alleen gezellig en spannend voor kinderen, het is ook zeer bevorderlijk voor hun taalontwikkeling en een manier om het lezen van jongs af aan te stimuleren.

Woordenschat

Wanneer je aan tafel zit met mensen als Christianne Geerdes (teamleider bibliotheek Leusden), Jozina van Ginkel (bibliotheekmedewerkster en voorleesvrijwilligster) en Wicky Geerdes (voorleesconsulent), krijg je al snel in de gaten dat zij niet alleen een hart hebben voor kinderen, boeken en voorlezen, maar ook dat hen een helder doel voor ogen staat. Christianne: "Onderzoek heeft aangetoond dat elke dag een kwartier voorlezen aan kinderen een verrijking van de woordenschat tot gevolg heeft, wel 1000 woorden per jaar!" Het is daarom goed dat kinderen al op heel jonge leeftijd ervaren hoe leuk en veelzijdig boeken zijn. Gelukkig lezen ouders hun kinderen thuis vaak voor. Daarnaast wordt er op scholen regelmatig voorgelezen én wordt in de regio ook op verschillende locaties van Bibliotheek Eemland op regelmatige tijden voorgelezen aan kinderen, zoals in Leusden.

Voorleestheater

Een bibliotheek kan voorlezen een extra dimensie geven, omdat men daar de beschikking heeft over de nieuwste kinderboeken en over hele grote prentenboeken die je niet in het gemiddelde huishouden zult aantreffen. Dan laat Wicky iets moois zien, wat wel iets weg heeft van een poppenkast: "In Leusden maken wij steeds meer gebruik van ons voorleestheater. Bij de meeste kinderboeken zijn voorleesplaten gemaakt of kunnen we die zelf printen. Deze platen laten we na elkaar zien in dat mini-theater en zo maken we het verhaal nog levendiger". Jozina vult aan: "Ook al zijn kinderen van tegenwoordig gewend aan tv, dvd, computerspelletjes en wat al niet meer, ze vinden dit echt geweldig! Maar ook op andere manieren proberen we het wat breder te maken dan voorlezen alleen. Zo kunnen we gebruik maken van poppen en andere attributen, we doen soms aansluitend een spelletje of een klein knutselwerkje, of de kinderen maken een tekening".

Bijeffect

Het is prachtig als het voorlezen iets losmaakt bij de kinderen, als ze uit zichzelf gaan praten over het verhaal, reageren op elkaar en hun belevenissen naderhand weer doorvertellen aan andere kinderen, zoals in de klas. Een mooi bijeffect is dat de kinderen en hun begeleiders of ouders op deze manier de bibliotheek beter leren kennen. Grote kans namelijk dat ze na afloop nog wat rondlopen tussen de kinderboeken en daar mooie ontdekkingen doen. Dat is wat de bibliotheek wil zijn: een plek waar mooie, inspirerende en spannende boeken te vinden zijn voor jong en oud én waar geregeld leuke of interessante activiteiten worden georganiseerd.

Voorleesfeestje

De eerstvolgende eerste woensdag van de maand, 7 oktober, valt samen met de eerste dag van de Kinderboekenweek is (die t/m 18 oktober duurt). Daarom wordt die dag het voorleesfeestje "De krijtjes staken" georganiseerd dat aansluit bij het thema van deze week "Raar, maar waar". Meer informatie over voorlezen voor kinderen, de activiteiten tijdens de Kinderboekenweek en alle andere activiteiten in de Bibliotheek Leusden vindt u op www.bibliotheekeemland.nl.