• Preview opera

    Foto Rinus van Denderen

Voorbereidingen opera Leusden officieel gestart

LEUSDEN Op het landgoed Leusderend werd maandagavond het startsein gegeven voor de tweede Leusdense opera die van 30 augustus tot en met 2 september zal worden opgevoerd. „Het wordt het grootste evenement dat ooit op het landgoed heeft plaatsgevonden", aldus gastheer Ronald de Kimpe, mede eigenaar van het terrein. De aanwezige sponsors en genodigden kregen een voorproefje voorgeschoteld van hetgeen bezoekers aan de opera straks te wachten staat. Een drietal professionele solisten brachten enkele fragmenten uit de opera ten gehore.

Frits van Breda

Vorig jaar werd de uitvoering van de opera 'Midsummer Dream' bij kasteel Stoutenburg een groot succes. Voor Ton Weevers, initiatiefnemer van deze Leusdense opera, alle reden om door te gaan. Hij hoopt dat zijn droom, een jaarlijks terugkerend muzikaal evenement, zich in de loop van de tijd gaat ontwikkelen tot een spraakmakend zomerspektakel. Weevers noemt het spektakel, dat nu voor de zomer op het programma staat, geen 'opera'. Hij heeft het liever over een 'muzikale belevenis'.

LIEFDE Toch is 'il Bosco dell'amore' wel degelijk een opera. Het betreft een bewerking van de opera 'Gli amori d'Appollo e di Dafne van Francesco Cavalli. Het verhaal gaat over de liefde in al zijn verschijningsvormen. „Een compleet verhaal, humoristisch, maar ook aangrijpend", aldus regisseur Jos Groenier. Net als vorig jaar zal het optredende ensemble bestaan uit (internationale) professionals en amateurs, ditmaal aangevuld met een virtuoos barokorkest.

LOCATIES Ook nu zullen bezoekers in beweging moeten komen. Een deel van de uitvoering zal in de openlucht plaatsvinden. Verder zullen er twee locaties binnen de gebouwen op het terrein bezocht moeten worden. Het is de moeite waard om vooraf te genieten van speciaal voor de gelegenheid samengestelde Italiaanse hapjes, antipasti dell'amore.

STARTSEIN Met het onthullen van een poster, die straks overal in Leusden te zien zal zijn, gaven twee wethouders het startsein. Erik van Beurden als wethouder van Leusden maar ook Bertien Houwing, cultuurwethouder in Amersfoort verrichtten gezamenlijk de openingshandeling. Vorig jaar bleek dat 30 procent van de bezoekers, die naar Stoutenburg waren gekomen, uit Amersfoort kwam. Reden voor de Stichting Opera Leusden om ook in de buurgemeente voor een bijdrage aan te kloppen.

SUBSIDIE Vorig jaar heeft de gemeente Leusden voor de helft bijgedragen aan de totale kosten van de opera. Voor dit jaar zal dat niet het geval zijn. Een derde deel zal gesubsidieerd worden uit bijdragen van provincie en gemeente. Een derde deel wordt opgebracht door sponsors. Het resterende bedrag zal moeten komen uit de opbrengst van de toegangskaarten.

In totaal wordt de opera zes keer uitgevoerd, inclusief een zogenoemde 'voorpremière'. Voor zondagmiddag 2 september zijn er kaarten ter beschikking gesteld voor inwoners die behoren tot de kwetsbare groepen. In juni en juli gaan vrijwilligers aan de slag om deze groep alvast kennis te laten maken met muziek, zang en dans. Ook voor kinderen zal de uitvoering van de opera een hele belevenis zijn garanderen de organisatoren. „Het wordt een voorstelling met verrassingen."

Inmiddels is de kaartverkoop gestart. Meer informatie daarover is te vinden op operaleusden.nl.