• Mariska Stehouwer
  • Mariska Stehouwer

,,Voel de kracht van bamboes"

LEUSDEN Kyra Gunneweg van de biologische bamboekwekerij Randijk aan de Laapeerseweg deelt graag haar plek met anderen. ,,Bamboe is een snel groeiende plant, maar dat er ook zo'n kracht vanuit gaat ervaar je pas als je de natuur hier beleeft. Dat is één van de redenen geweest om onze 'huiskamer' aan te melden bij Stadsverlichting."

Mariska Stehouwer

Stadsverlichting is een landelijk initiatief van Kris en Tijn Touber. Zij geven aan dat als mensen samen stil zijn, zij een harmoniserend effect op hun omgeving hebben. Dit is ook wetenschappelijk onderzocht. Om dit mogelijk te maken vragen de initiatiefnemers mensen om hun huiskamers open te stellen voor meditatie.

,,Een andere reden om aan te melden was dat ik zelf graag meer wilde mediteren," geeft Gunneweg aan. ,,Meditatie is liefdevolle aandacht geven aan jezelf of aan anderen. Soms heeft je eigen lichaam aandacht nodig en concentreer je op jezelf in plaats van je energie weg te geven. Je hoeft niet gelijk in een lotushouding te zitten, het begint met stil zijn. Het is een mooie gedachte dat er de tweede zondag van de maand tussen acht en negen uur 's avonds duizenden mensen in heel Nederland stil zijn en mediteren. Soms voel je ook letterlijk de warmte wat voelt als een pulserende energie. Iedereen ervaart het op zijn of haar eigen manier. De één ziet beelden, de ander voelt zich ontspannen of warmte, ademhaling wordt rustiger en de ander voelt zich juist steviger op de grond staan."

Gunneweg kan zich voorstellen dat het tijdstip lastig is; ,,Zondagavond is voor velen een privé- of familiemoment. Wil je niet gezamenlijk mediteren dan kan je ook thuis zelf je rust zien te vinden in dat uurtje. Ook kun je je eigen huiskamer beschikbaar stellen voor meerdere personen. Zo is elke huiskamer weer anders." Zelf ging Gunneweg langs bij centrum Bindi in Amersfoort waar zij een deel van haar massage-opleiding volgde. Dan is de 'huiskamer' een zaal met yogamatjes. Door ervaring bij haar massagepraktijk 'de Strijkplank' is Gunneweg goed in staat om te bepalen wat er tijdens een meditatie nodig is. ,,Meestal zitten we op een vaste plek tussen de bamboes maar ik geef ook wel eens een loopmeditatie. Dan lopen we door de bamboetuin en mocht iemand ergens spontaan een plek vinden om te mediteren dan kan dat."

Na afloop van de meditatie gaan mensen soms in stilte weer weg, maar er worden ook ervaringen uitgewisseld. Elke keer komen er weer andere mensen mediteren. Van een beginneling die geïnteresseerd is in meditatie tot aan ervaren mensen die een cursus zenmeditatie volgen.

Gunneweg heeft al een aantal meditatie-avonden gehad: ,,Het landelijke initiatief Stadsverlichting wordt 'Buitenverlichting' bij ons op de bamboekwekerij. We starten om 20.00 uur, dus wees iets eerder als je nog een kopje thee wilt."

De eerstvolgende avond staat gepland op 8 november en aanmelden kan via www.stadsverlichting.nu. Neem zelf een dekentje en kussentje mee. Bij slecht weer vindt de meditatie binnen plaats. Er zijn geen kosten aan verbonden.