• De tuin is grondig vernieuwd, mede dankzij vrijwilligers. Links coördinator Janny Jochemsen.

    Mariska Stehouwer

Vlinder- en bijentuin open

LEUSDEN Op een verscholen plekje op de hoek van de Heiligenbergerweg en de Groene Zoom is een groen rustpunt te vinden: de Vlinder- en bijentuin. De tuin gaat zaterdag 25 mei na een grondige vernieuwing weer open voor bezoekers. Coördinator Vlindertuin en imker Janny Jochemsen geeft een voorproefje van de heringerichte tuin.

Mariska Stehouwer

Nog steeds is deze groene oase onbekend bij veel Leusdenaren. ,,We proberen nieuwe manieren te vinden om meer bezoekers naar onze tuin te trekken. We hebben twee exposities gehad in de tuin, waardoor er ook ander publiek onze kant op kwam. We doen aan zoveel mogelijk groenevenementen mee en zoeken samenwerking met anderen waar mogelijk. Vallei Horstee heeft de bloemenakker ingezaaid en ook de oprichting van het Voedselbos zal andere bezoekers trekken. Zo hebben we, samen met de imkers, vier initiatieven op dit stukje grond in Leusden", vertelt Jochemsen.

,,Vorig jaar was door de droogte nauwelijks een bloem te plukken in de pluktuin en stond zelfs de poel droog. Tijdens de storm in januari waren een aantal bomen omgevallen." Deze gebeurtenissen dwongen de vrijwilligers na te denken over een toekomstbestendige tuin. Een plan van aanpak werd bedacht en via een aanvraag bij de AFAS foundation werd nieuwe aanplant gefinancierd. ,,Op de matchbeurs hadden we een paar mooie matches gemaakt, zoals de aankoop van nieuw gereedschap, het plaatsen van een zitbankje en hulp bij het snoeien en rooien van bomen, waardoor wij de tuin konden herinrichten. We hebben geen structurele inkomstenbron en zijn afhankelijk van giften."

Vijftien vrijwilligers onderhouden de tuin tweewekelijks op woensdagmorgen en zijn per toerbeurt gastvrouw of -heer. Nieuwe vrijwilligers met groene vingers of handige handjes zijn welkom. Eén wens hebben de vrijwilligers na de herinrichting van de tuin nog wel. ,,Een pad dat geschikt is voor rolstoel- en rollatorgebruikers zou een meerwaarde hebben", aldus de enthousiaste coördinator. ,,Geregeld komen er bewoners van Lisidunahof maar zij komen niet verder dan de ingang. Het pad dat er nu ligt is niet geschikt voor rolstoel- en rollatorgebruikers. De DUWgroep en andere groepen ondersteunden deze wens met handtekeningen bij de subsidieaanvraag bij het Fonds Samenlevingsinitiatieven, maar dat leverde helaas niet het gewenste resultaat op."

PARADIJSJE ,,Met de vlinders, bijen en insecten in het algemeen gaat het niet zo goed, dat weten we allemaal. Behalve dat de tuin bezocht kan worden willen wij met de vlinder- en bijentuin de Leusdenaren stimuleren om van hun eigen tuinen en balkons een paradijsje te maken voor vlinders en bijen om zo hun leefklimaat te verbeteren. Veel is er niet voor nodig. Al vervang je maar een paar stenen in de tuin door insectenvriendelijke planten."

Wethouder Erik van Beurden opent de tuin zaterdag om 13.00. Voor jong en oud is er van alles te beleven. Tot eind september is de tuin geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Op www.vlindertuinleusden.blogspot.com. staat meer informatie.