• Archief BDUmedia

Vijf jaar geëist voor doodslag op Leusdenaar

LEUSDEN (JPU) Tegen een 23-jarige Leusdenaar die schuldig zou zijn aan doodslag op de 26-jarige Jackson Alberto uit Leusden is vrijdag in de rechtbank in Utrecht vijf jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie noemde het weerzinwekkende dat de hoofdverdachte op 18 oktober nog met een knuppel heeft geslagen terwijl zijn slachtoffer al op de grond lag. Tegen een 26-jarige medeverdachte eiste de officier 3,5 jaar cel. Een derde verdachte mag worden vrijgesproken, vindt het OM. Er is geen bewijs dat deze ook al 23-jarige Leusdenaar iets met de dood van Alberto te maken heeft.

De dood van de Leusdenaar was het gevolg van een ruzie in een groep jongeren van in het wooncomplex de Walenburg in Leusden. De groepjes, zo bleek later gebruikten veel cocaïne en alcohol. De 26-jarige verdachte kreeg ruzie met zijn eigen vriendin. Een andere vrouw zei daar iets van. Vervolgens sloeg de Leusdenaar dit meisje. Daarop greep Jackson Alberto in.

Hij sloeg met een knuppel. Het andere groepje met de pakte dat wapen af. Daarna werd Alberto door de drie verdachten geslagen. Alberto lag twintig minuten in een woning voordat de politie wordt gebeld. Hij overlijdt een paar weken later in het ziekenhuis. Zijn moeder vraagt alleen 80 euro schadevergoeding voor de kosten van het hospitium. Die moeder vertelde op de zitting dat zij haar enig kind is verloren. Jackson was een opgeruimde vrolijke jongen zonder schulden die altijd voor iedereen klaar stond en die geen strafblad had. Zij wil geen genoegdoening, zei de moeder. Maar ze zou graag zien dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.

Het lijkt alsof de hoofdverdachte naar haar heeft geluisterd. Deze verdachte werd eerst door de andere verdachten in bescherming genomen. In hun verklaringen kwam hij helemaal niet voor. De twee andere verdachten wisten dat hij in een proeftijd liep en ze wilden niet dat hij in de cel zou draaien. Maar op de zitting neemt deze verdachte alle schuld op zich. Hij bekent nu klappen die hij volgens de officier niet kan hebben uitgedeeld.

De advocaten van de drie verdachten zich moesten verdedigen. Zij houden vol dat de het andere groepje zelfs over vuurwapens beschikte. De uitspraak is op 8 juli.