• Henny Jansen

Vervoersplan Syntus 2018: extra ritten lijn 17

LEUSDEN Syntus Lijn 17 van Amersfoort Station naar Leusden en vice versa zal extra ritten krijgen om de reizigersbezetting iets te verlichten. Dit blijkt uit het dinsdag door de Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht goedgekeurde vervoersplan voor 2018 van vervoerder Syntus Utrecht. De lijn die door het zuiden van het centrum van Leusden rijdt, blijft daarnaast weg. Met het schrappen van lijn 77 en 78 riep Syntus de woede van de bewoners van Leusden over zich af.

Het aanbod is verder grotendeels hetzelfde als het huidige vervoersplan, meldt Syntus. Wel komen er op sommige verbindingen buslijnen bij, verandert op een aantal lijnen het aantal ritten of wijzigt de route die wordt gereden enigszins.

Los van het vervoerplan vervolgt de provincie haar overleg met de gemeente Leusden om samen te kijken naar mogelijke maatregelen om het openbaar vervoer aanbod in Leusden te optimaliseren. Dit naar aanleiding van aanhoudende signalen over zorgen onder de bewoners. Omdat het tijd kost om de maatregelen die nu in beeld zijn te onderzoeken op juridische en financiële haalbaarheid, doet de provincie nu concreet een voorstel aan de gemeente Leusden om mogelijke tijdelijke maatregelen in Leusden Zuid in te voeren. Te denken valt aan een gezamenlijke pilot van een jaar voor een extra buslijn voor de verbinding tussen Leusden Centrum-Zuid en Amersfoort, zodat er in dat jaar verder gekeken kan worden naar eventuele voorstellen voor het vervoerplan 2019.

Syntus heeft bij de totstandkoming van het vervoerplan voor 2018 de Utrechtse gemeenten en reizigersorganisaties geraadpleegd. Daarnaast zijn de bij het vervoerbedrijf binnengekomen reacties gebruikt om de dienstregeling te verbeteren. De vaststelling van het vervoerplan van de vervoerder van U-OV volgt later deze maand.