• De Valleiconcerten vinden plaats in de Dorpskerk in Leusden.

    Archief BDUmedia

Verkoop abonnementen voor 'Valleiconcerten' gaat hard

LEUSDEN De ervaring leert dat een groot deel van de abonnementen voor de 'Valleiconcerten' in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-Zuid nog vóór de zomermaanden wordt verkocht. Dit keer gaat het wel érg snel, want afgelopen week stond de teller al op 254 van de 280 beschikbare abonnementen.

Raymond Lesparre

Het is dan ook een jubileumseizoen, het 45ste ofwel het negende lustrum, dat de Stichting Valleiconcerten tussen oktober van dit jaar en april volgend jaar organiseert. Zeven kamermuziekconcerten en één familieconcert. Het wordt een extra gevarieerd programma met topensembles en -solisten met als jubileumconcert het optreden van twéé pianisten van wereldklasse: Enrico Pace en Igor Roma.

WONDERKINDEREN Op het eerste concert van het nieuwe seizoen op 11 oktober staan maar liefst elf musici op het podium: de leden van het Hexagon Ensemble, dit keer versterkt met vijf strijkers. Zij spelen stukken van vier 'wonderkinderen'. Natuurlijk van Mozart, maar ook van Max Bruch, Joseph Rheinberger en Mili Balakirev. Een indrukwekkende start.

HOOGTEPUNT Eén van de hoogtepunten is 6 december. Dan vindt het optreden plaats van de bekende bariton Thomas Oliemans, met Paolo Giacometti aan de vleugel. Hij zingt dan onder meer de liedcyclus 'Dichterliebe' van Robert Schumann, die tot de meest geliefde in de muziekgeschiedenis behoort, en diens kleine 'Liederkreis'.

STRIJKKWARTET Ook heel bijzonder is ook het optreden (14 februari) van het Spaanse strijkkwartet Cuarteto Quiroga, dat wereldfaam verwerft met een gedurfde en originele benadering van het 'klassieke' strijkkwartet. Zo klinken twee 'oer'-kwartetten van Van Beethoven en Haydn en een 'modern' kwartet van de Argentijnse componist Alberto Ginastera.

APOTHEOSE De apotheose is het concert op 25 april met de Italiaanse pianisten Enrico Pace en Igor Roma. Zij spelen van Debussy één van zijn laatste voltooide werken, de indrukwekkende suite 'En blanc et noir'. Alsmede één van zijn vroege werken: 'Trois Nocturnes' en ook de bekende suite 'The Planets' van Gustav Holst.

FAMILIECONCERT Het jaarlijkse familieconcert, bedoeld om (jonge) kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met klassieke muziek. Dat zal op de eerste zondag ná de herfstvakantie op 4 november klinken. Het is een bewerkte versie van het beroemde muziekstuk 'Le Carnaval des Animaux' van Camille Saint-Saëns: een mix van theater en zang door het Ensemble Animoso, drie zangeressen en een pianoduo.

De prijzen voor abonnementen en losse kaarten en hoe deze kunnen worden besteld, zijn te vinden op de website www.valleiconcerten.nl. Een brochure, met alle informatie over de concerten, is op te vragen bij het secretariaat via info@valleiconcerten.nl. Ze zijn ook beschikbaar op verschillende locaties in Leusden, onder meer in de bibliotheek/VVV in 'Winkelcentrum De Hamershof', en in Amersfoort, onder meer in Theater Flint.