• AS Media

Verdachte van moord op Romy voor rechter

ACHTERVELD (ANP) De veertienjarige verdachte van moord op Romy uit Hoevelaken moet vrijdag voor de rechtbank in Utrecht verschijnen. De jongen uit Lunteren, gemeente Ede, heeft bekend dat hij zijn leeftijdgenote seksueel heeft misbruikt en daarna gedood. Voor de rechtszaak is een dag uitgetrokken.

Het proces vindt plaats achter gesloten deuren om het belang van de minderjarige dader te beschermen. Dat betekent dat er geen pers bij de zitting mag zijn en de informatieverstrekking beperkt is. In de regel zijn ouders van een minderjarige verdachte verplicht de zitting bij te wonen. Ouders van een slachtoffer mogen er (deels) bij zijn.

De jongen en Romy kenden elkaar van school in het Gelderse De Glind. Het lichaam van Romy werd op vrijdag 2 juni gevonden in een sloot in Achterveld, dichtbij De Glind. Het meisje raakte vermist op weg van school naar huis. Na een paar uur werd zij gevonden.

Enkele dagen na de vondst van haar stoffelijk overschot werd de verdachte puber al aangehouden. Sindsdien zit hij vast. Tijdens zijn voorlopige hechtenis is onderzoek verricht naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte en werd hij in een instelling geobserveerd.

De dood van het jonge meisje zorgde voor grote ophef. Bovendien was - toen Romy's lichaam werd gevonden - een zoektocht gaande naar een ander veertienjarig meisje, dat werd vermist in dezelfde regio. Deze Savannah werd datzelfde weekend gevonden in het water bij een industrieterrein in haar woonplaats Bunschoten. In deze zaak zit een zestienjarige jongen uit Den Bosch vast.