• Henriette van Breukelen

Veel te doen op Koningsdag in Leusden

LEUSDEN Rondom het verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander bruist Leusden van de activiteiten. Zowel de Oranje Vereniging Leusden als diverse andere organisaties hebben een gezellig en waardevol programma voorbereid.

Arnoud J Spaaij

De feesten rondom Koningsdag beginnen met de Koningsnacht op donderdag 26 april. Vanaf 19.00 uur op het plein aan de Zwarteweg begint de gezelligheid en deze avond speelt de band Willie en de Billies. De band brengt het beste uit het repertoire van vakbroeders als Jacques Herb, Henk Wijngaard, André Hazes en Ben Cramer.

REVEILLE Koningsdag op vrijdag 27 april begint vroeg. Om 07.00 uur start bij de De Til de reveille op de fiets. De route gaat door diverse wijken van Leusden. Van 10.00 tot 17.00 uur is in oude centrum nabij De Til de kleedjesmarkt. Ook van 10.00 tot 17.00 uur is op de Hamersveldseweg een braderie, kunst- en hobbymarkt.

Ondertussen zijn er nog diverse andere activiteiten. Om 10.30 uur op muziekplein bij De Til een gezamenlijke aubade. Muziekvereniging Lisiduna verzorgt de begeleidende muziek.

ZWARTEWEG De dit jaar jubilerende muziekvereniging Lisiduna speelt om 14.00 uur op het Plein aan de Zwarteweg. Daarna gaat het programma op het plein aan de Zwarteweg door. De gezamenlijke horeca van de Zwarteweg heeft een aaneengesloten programma met om 15.30 uur The Martin Brothers. Deze band brengt repertoire zoals een tribute to Michael Jackson en een Motown Special. Vanaf 19.30 uur is er het aangename intermezzo van Lee Ann, een zangeres met multi talent. Om 20.00 uur start op het plein de band Tree O' Four. Deze gezellige zesmansformatie met als lead singer Sarina Kay speelt tot 23.30 uur.

DODENHERDENKING Op donderdag 4 mei, vanaf 11.00 tot 18.45 uur houdt Kamp Amersfoort gratis publieksrondleidingen. Er zijn documentaires, verhalen van gidsen en het bezoekerscentrum is geopend. Om 14.00 uur is er een herdenking gedenkkruis Jannetjesdal op de Leusderheide. Belangstellenden kunnen verzamelen aan Kolonel van Rooijenweg (aanwijzingen op bordjes) om 13.15 uur. 

Iets eerder dan andere jaren, om 18.45 uur, begint de stille tocht naar het monument de Stenen Man om gaat vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof. Om 20.00 uur is dan de dodenherdenking met twee minuten stilte.

De herdenking van de gevallenen op de Asschatterkeerkade begint om 19.30 uur. Mensen die hier aan willen deelnemen kunnen verzamelen bij Asschatterweg 217.

VLAGGEN Feestelijk vlaggen of ter gelegenheid van een herdenking gebeurt met de nationale driekleur. Die heeft dan ook een officiële status. Niet alleen ligt er officieel vast hoe de vlag er precies uitziet. De momenten waarop en hoe er gevlagd wordt ligt ook vast. De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen zijn. De oranje wimpel versiert de vlag alleen op de verjaardag van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Catharina-Amalia, prinses Beatrix en op koningsdag. Bij de dodenherdenking niet. Dan wordt de vlag overigens vanaf 18.00 uur halfstok gehesen.