• Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Veel belangstelling voor nieuwjaarsreceptie gemeente

LEUSDEN De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Leusden vond dit jaar plaats op een ongebruikelijke locatie. Het nieuwe gemeentehuis is immers nog niet klaar en het tijdelijk onderkomen is te klein. De grote hal van het Sports Business Center Leusden bood voldoende ruimte om de circa 350 bezoekers te verwelkomen. Burgemeester Gerolf Bouwmeester blikte in zijn nieuwjaarstoespraak terug op zijn eerste maanden in Leusden. ,,Werken en wonen in Leusden bevalt mij uitstekend" zo maakte hij de aanwezigen duidelijk.

Speciale aandacht werd gevraagd voor de gemeenteraadsverkiezingen die binnenkort worden gehouden. Burgemeester Bouwmeester riep alle Leusdenaren op om op 21 maart hun stem uit te brengen. ,,Niet alleen zelf gaan stemmen maar ook actief iedereen in uw omgeving oproepen om dat ook te doen."

ANNIE DE BEAUFORTSPELD De uitreiking van de Annie de Beaufortspeld is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de nieuwjaarsbijeenkomst. De speld gaat vergezeld van een cheque ten bedrage van € 2.500,-, beschikbaar gesteld door stichting De Boom. De speld is voor iemand die zich op maatschappelijk of sociaal gebied binnen de gemeente Leusden verdienstelijk heeft gemaakt. Tot zijn eigen grote verrassing kreeg de 70-jarige Hans Voorn de onderscheiding opgespeld. Hij werd door burgemeester Bouwmester een fantastisch voorbeeld voor de samenleving genoemd.

Al tien jaar lang levert de heer Voorn een zichtbare bijdrage aan de samenleving. Leusdenaren zijn hem ongetwijfeld wel eens tegen zijn gekomen. Twee keer per dag laat Hans Voorn zijn hondje Floor uit, elke dag kiest hij een andere route. Zijn standaard uitrusting is een grote barbecuetang en vier zakken. Onderweg ruimt hij het afval op dat op straat en in de bermen ligt. Het afval wordt direct verdeeld over de zakken, precies zoals de gemeente dat graag ziet. Elke dag maakt hij foto's van de opgehaalde rommel en zet die op twitter, voorzien van een kort rijmpje. Op 1 januari luidde de tekst bijvoorbeeld: "Heb je hier schoon genoeg van, voorkom + hou hiermee op dan" Via @HansRoach kan iedereen zien wat er in Leusden elke dag zoal op straat terecht komt. Het ingezamelde afval wordt keurig bij de gemeente ingeleverd, alleen wacht hij nog steeds op het pasje waarmee hij gratis het verzamelde restafval kan storten.

GEMEENTEPLUIM Ook is het inmiddels een traditie dat tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst nog een tweede onderscheiding wordt uitgereikt. De Gemeentepluim is bedoeld voor personen of verenigingen die Leusden positief op de kaart hebben gezet en kleur geven aan Leusden.

Zo mochten bijvoorbeeld de Stichting Kids Jazz, Tour de Junior, zwembad Octopus en het Jeugd en Jongerenwerk Leusden de onderscheiding in ontvangst nemen. De eer viel dit jaar te beurt aan de Historische Kring Leusden. "Met een enorme dosis enthousiasme en vakkennis brengen zij sinds 1985 Leusdens rijke verleden tot leven", aldus de burgemeester.