• Klassieke muziek met Animoso: keetschoppen en sketches.

    Animoso

Valleiconcert voor hele gezin bij EY VODW

LEUSDEN Het 'Carnaval der dieren' is een prachtig muziekstuk om jonge kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met (lichte) klassieke muziek. Zeker op de manier zoals het Ensemble Animoso het brengt, met grappige sketches en liedjes. En dat is precies de bedoeling van het jaarlijkse familieconcert van de Stichting Valleiconcerten in Leusden.

Raymond Lesparre

Het muziekstuk, 'Carnaval des Animaux' in het Frans, is een reeks van veertien korte muzikale schetsen van dieren, die de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921) in februari 1886 schreef voor piano en een klein orkest. Hij schreef het destijds als verjaardagscadeau voor een bevriende cellist, wat verklaart waarom er een relatief lange cellosolo in zit. Deze solo, met een fantastische lyrische melodie, staat als compositie enigszins op zichzelf en werd beroemd als ballet solo 'de stervende zwaan' voor de grote Russische ballerina Anna Pavlova.

KEETSCHOPPEN 'Carnaval der dieren' is keetschoppen met muziek, want Saint-Saëns steekt er de draak met werken van andere componisten. Zo sloffen schildpadden op de snelle 'cancan' uit een operette van Jacques Offenbach en dansen olifanten op een dans van elfjes uit een opera van Hector Berlioz.

POPULARITEIT Na drie uitvoeringen voor vrienden en bekenden vond Saint-Saëns, bezorgd om zijn reputatie als serieus componist, het welletjes en ging de partituur achter slot en grendel. Pas na 36 jaar, ruim twee maanden na zijn dood, werd het werk 'ontdekt', om in korte tijd al zijn serieuze werken in populariteit te overtreffen.

'Carnaval der dieren' wordt gespeeld door het nog jonge ensemble Animoso (drie zangeressen en een pianoduo). De drie klassiek geschoolde zangeressen leerden elkaar kennen in het koor van de Nationale Opera in Amsterdam en de beide pianisten elkaar op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij in 2014 afstudeerden. Inmiddels geven zij ook, als Duo Beth & Flo, pianorecitals met tekst en zang en een vleugje, nee, 'vleugeltje' theater……

SKETCHES De uitvoering is gebaseerd op een bewerking van 'Carnaval der dieren' door de Engelse arrangeur en koordirigent Gwyn Arch (1931) voor piano en vrouwenstemmen. De zangeressen van Animoso schreven de Nederlandse teksten en maakten samen met de beide pianisten, de sketches erbij.

De uitvoering begint wanneer twee meisjes, Anna en Sofie, de zolder moeten opruimen en uit een grote kist een bijzonder wezen tevoorschijn komt, die hen met de verschillende dieren uit het muziekstuk laat kennismaken.

KAARTEN Toegangskaarten kosten 5,00 euro voor kinderen (vanaf 6 jaar) en 10,00 euro voor volwassenen. Ze zijn te bestellen door overmaking naar rekening NL 06 RABO 0335 9196 77 t.n.v. 'Valleiconcerten Leusden' o.v.v. 'familieconcert', het aantal kinderen en volwassenen en het volledige adres. De uitvoering is in het atrium van het hoofdkantoor van EY VODW, Leusderend 52. Het begint om 14.00 uur en duurt ongeveer 35 minuten.