• Het Ruysdael Kwartet brengt de Dorpskerk in Franse sferen.

    Het Ruysdael Kwartet

Valleiconcert ditmaal in Franse sfeer

LEUSDEN Het eerste Valleiconcert in het nieuwe jaar op donderdag 17 januari in de Dorpskerk begint in Franse sferen met muziek van de componisten Maurice Ravel en Ernest Chausson. Het concert wordt gehouden door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Bezoekers kunnen vanaf 19.30 uur naar binnen.

Raymond Lesparre

Violiste Lisa Jacobs en pianiste Ksenia Kouzmenko spelen van Ravel zijn Tzigane en het Ruysdael Kwartet diens strijkkwartet. Samen spelen zij het 'concert voor viool en piano en strijkkwartet' van Chausson.

Violiste Lisa Jacobs (1985) debuteerde op haar 17e met het Concertgebouworkest en speelt sindsdien in alle grote concertzalen in ons land en daarbuiten. Zij leerde de Witrussische pianiste Ksenia Kouzmenko (1971) kennen via hun beider docenten, de Letse violist Ilja Grubert en zijn broer pianist Naum Grubert en vormen inmiddels tien jaar een duo.

Het Ruysdael Kwartet werd in 1996 opgericht door leerlingen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Twee van hen -violist Joris van Rijn en altviolist Gijs Kramers- maken nog steeds deel uit van het kwartet, met violiste Jacobien Rozemond en cellist Jeroen den Herder. Het kwartet maakte naam met een veelzijdig repertoire van klassieke en hedendaagse componisten.

,,Iedereen kent Maurice Ravel, maar Amédée-Ernest Chausson is bij het 'grote publiek' minder bekend. Ten onrechte, want hij schreef prachtige, originele en gepassioneerde muziek. Hij liet een relatief klein oeuvre na, want elke schepping was voor hem een langdurige en pijnlijke worsteling", aldus de organisatie. En hij begon laat, want hij studeerde eerst rechten en werd advocaat én hij stierf jong. Hij was 44 jaar, toen hij 10 juni 1899, in de omgeving van zijn buitenverblijf Château de Mioussets in Limay, ten westen van Parijs, een heuvel af fietsend, tegen een stenen muur botste.

VIRTUOZE RAPSODIE Het concert begint met de Tzigane (Frans voor zigeuner) van Ravel: een virtuoze rapsodie voor viool en piano. Nadat hij in 1922 een recital bijwoonde van de (in 1966 overleden) Hongaarse violiste Jelly d'Aranyi de Hunyadvár, speelde zij na afloop op zijn verzoek nog enkele zigeunermelodieën. Die inspireerden hem tot zijn Tzigane, om een periode te doorbreken waarin niets uit zijn handen was gekomen.

Het strijkkwartet in F groot van Ravel is een vroeg werk, dat hij begin 1903 voltooide en dat hij modelleerde naar het enige strijkkwartet dat Claude Debussy, tien jaar eerder, componeerde. Het is tegenwoordig een 'must' in het kamermuziekrepertoire.

Na de pauze klinkt van Chausson zijn 'duet voor viool en piano met begeleiding door een strijkkwartet' in D groot (opus 21). Hij vond het zelf 'opnieuw een mislukking', maar het is uitgegroeid tot één van de belangrijke werken uit de Franse kamermuziek. Lisa Jacobs, Ksenia Kouzmenko en het Ruysdael Kwartet speelden het stuk één keer eerder samen: in 2016 in het Concertgebouw. En dan nu bij de Valleiconcerten. Na afloop biedt het bestuur, om het nieuwe jaar in te luiden, een drankje aan.