• Archief BDUmedia

Vaccinatiecijfer BMR-prik zakt onder de norm in Leusden

LEUSDEN Het vaccinatiecijfer van de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond)  voor tweejarigen in de gemeente Leusden lag vorig jaar op 93,9 procent. Daarmee ligt het cijfer ruim een procent onder de norm van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor de prik.

Dat blijkt uit de meeste recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het vaccinatiecijfer daalde met bijna drie ten opzichte van 2017. In 2010 was het vaccinatiecijfer in de gemeente Leusden nog 97,9 procent.

Begin april is bij drie kinderen op een Haags kinderdagverblijf mazelen vastgesteld. Bij een ander kind in dezelfde leeftijd zijn volgens de GGD Haaglanden serieuze vermoedens. Geen van deze kinderen was gevaccineerd.

BIBLEBELT Gemeenten met een lage vaccinatiegraad liggen vooral in de zogeheten 'biblebelt'. Ook in de vijf grootste steden daalde de vaccinatiegraad voor bijvoorbeeld BMR – de prik tegen bof, rodehond en mazelen – de afgelopen jaren tot minder dan 95 procent.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) een vaccinatiegraad van 95 procent als norm. Dit percentage is nodig om zogeheten groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Ook voor andere ziekten is zo'n ondergrens bepaald. Door bijna iedereen te vaccineren komt een ziekte minder voor en is iedereen beschermd tegen de ziekte, ook jonge kinderen die nog niet beschermd worden door vaccinatie en kinderen waarbij de vaccinatie niet goed werkt. Ze zijn dan beschermd door de immuniteit van de groep.