• Mireille den Hartog/UNE Ontewerpstudio

Tweede openluchtopera gaat 'Boom' heten

LEUSDEN Sinterklaas en zijn Pieten maakten dinsdagochtend hun opwachting bij het college van burgemeester en wethouders. Het bestuur van de 'Stichting Opera' gunde op ludieke wijze de gemeentelijke bestuurders de primeur van de opera die Leusden in de zomer van 2018 te wachten staat. Het tweede openluchtspektakel is gebaseerd op de opera 'Gli amori di Apollo e di Dafne' van Francesco Cavalli en gaat waarschijnlijk 'Boom' heten.

De productie 'Boom' is een vervolg op de wandelopera 'Midsummer Dream' die eerder dit jaar bij kasteel Stoutenburg werd gehouden. De opera speelde zich niet alleen op een hoofdpodium af, fragmenten van het verhaal werden ook 'verteld' in zogenaamde vensters op het terrein rond het kasteel. De artiesten waren deels professioneel, deels amateurs. Die vorm wil de organisatie ook voor de nieuwe opera gebruiken.

SUCCES De opera in Stoutenburg werd een groot succes. De vijf uitvoeringen waren snel uitverkocht. De reacties van het publiek stimuleerden de organisatie om de mogelijkheden voor een tweede productie te onderzoeken. Onlangs maakte het bestuur bekend dat de plannen vaste vormen beginnen aan te nemen. Landgoed Leusderend (beter bekend als 'Marketing Village aan de Dodeweg; het voormalige Don Bosco) wordt de sfeervolle plaats van handeling.

In samenspraak met regisseur Jos Groenier en de Leusdense countertenor Kaspar Kröner werd gekozen voor de niet zo bekende opera 'Gli amori di Apollo e di Dafne'. Kern van het verhaal is dat de machtige god Apollo verliefd wordt op de nymph Dafne. Die is niet gediend van de opdringerige Apollo en verandert zich in een boom. Dat is waarschijnlijk ook de titel die de Leusdense bewerking gaat krijgen.

De opera gaat -als alles volgens plan verloopt- 31 augustus in première en zal vervolgens in het weekeinde van 1 en 2 september opgevoerd worden. In maart wordt definitief besloten of de productie financieel levensvatbaar is.