• Ton Sandig legt in zijn boomgaard uit aan cursisten dat het gaat om 'houding'.

    Arnoud J Spaaij

Tuinieren in buitengebied gemeente Leusden steeds belangrijker

ACHTERVELD Tuinieren in het buitengebied van de gemeente Leusden wordt steeds belangrijker. Kweken van fruit in een achtertuintje is echter helemaal niet zo voor de hand liggend. Toch kan dat net zo eenvoudig als in een grote boomgaard.

Arnoud J Spaaij

 

Ton Sandig woont al het grootste deel van zijn leven net buiten Achterveld. In de tuin die hij samen met zijn vrouw Ronny in een perfecte staat houdt, is een grote variëteit aan planten en bomen. De in jaren opgedane kennis over kweken van fruitbomen deelt Sandig sinds enkele jaren via cursussen. Die geeft hij aan huis maar ook gaat hij regelmatig op naar tuincentra of een buitenfair om anderen te vertellen hoe eenvoudig het eigenlijk allemaal is.

 

TECHNISCH ,,Elke cursist komt met een technische vraag," onderbouwt Sandig zijn visie, ,,maar het gaat om de houding van de mens. Vrijwel iedereen kan zijn eigen gazon bijhouden of de bloemperken mooi houden; niemand doet daarvoor een studie. Iedereen doet dat intuïtief. Iedereen doet wat op de zakjes staat van Albert Hein maar die vanzelfsprekendheid houdt opeens op bij het kweken van fruitbomen. Daarom heb ik dit keer een cursus zomersnoeien georganiseerd. Want net als voor de rest van je tuin, is het bijhouden van bomen ook iets om het gehele jaar door te doen. Dat is niet iets technisch maar de houding van de mens. Door de cursus in de zomer te geven plaats ik de mensen in een ander moment." Inhoudelijk is de cursus in de zomer dus niet anders dan in het voorjaar. Sandig: ,,Nee, maar door het moment wordt de vanzelfsprekendheid zichtbaar. Dit jaar waren er voor het eerst voldoende cursisten in de zomer, maar mijn verhaal is het hele jaar hetzelfde."

 

DORPSTUIN De trend om bewuster met eten om te gaan heeft ook geleid tot een grote populariteit van eigen kweek van groenten en fruit. Volgens Ton Sandig is het dan ook geen enkel probleem om in een kleine stads- of dorpstuin zelf appels, peren of pruimen te kweken. ,,De grote oude fruitbomen zoals die vroeger in boomgaarden en bij boerderijen stonden zijn hoogstam fruitbomen. Met een laagstam fruitboom kan je overal fruit kweken." Sandig's specialiteit is de lei-fruitboom die perfect langs een schutting kan groeien, maar, zo zegt hij: ,,Het gaat niet om de vorm maar vooral om de hoogte. Een laagstam boom kan ook prima in een bolvorm worden gekweekt. ,,Plaats, vorm en techniek doen dus niet terzake voor een goed resultaat. Sandig: ,,Je moet uiteindelijk 12 maanden met je boom bezig zijn. Een bekend spreekwoord is dan ook 'Snoeien in de winter geeft hout, snoeien in de zomer geeft fruit'. Als je in februari snoeit, knip je de bloesem eruit. Juist als de boom bloeit kan je de kleine takjes eruit nijpen. Het gaat uiteindelijk om de balans. Als ik het begrip bonsai kan inbrengen voor fruitbomen, dan is dat precies goed. Ik laat dan ook zien dat ik ook aandacht besteed aan het deel van de boom onder de grond."

KNUPPELEN Er zijn nogal wat misverstanden volgens Ton Sandig over de omgang met fruitbomen. Je zou een boom pijn moeten doen voor een goede oogst. ,,Vreemd hoor, soms hoor ik zelfs dat je vruchten uit de boom moet slaan met een knuppel. Het is waarschijnlijk allemaal een eigen leven gaan leiden."

 

OPENBARING Sandig heeft in de loop van de jaren alle kanten van de kwekerij goed geanalyseerd: ,,Dat het verhaal niet zo technisch is, is voor veel mensen een openbaring. Bij een gevoel kijk je niet naar je schaar maar naar de boom. Zo kan je sturen want daar waar je knipt, loopt de boom weer uit. En dan krijg je de reactie 'Dus ik kan bepalen waar er een takje groeit?' en dat is voor veel mensen echt bijzonder."

Ton Sandig legt in zijn boomgaard uit aan cursisten dat het gaat om 'houding'.