Tabaksteeg veiliger door Whatsapp

"Er zijn immers meer burgers dan politieagenten"

Frits van Breda

LEUSDEN De Tabaksteeg is een stuk veiliger geworden sinds een bewoner van de wijk gestart is met een WhatsAppgroep, gericht op het signaleren van verdachte situaties.

De initiatiefnemer, die niet met zijn naam in de krant wil staan, introduceerde de WhatsApp een jaar geleden. Het aantal woninginbraken is sinds die tijd drastisch gedaald, mede dank zij de oplettendheid van de bewoners van de wijk. ,,Er zijn immers meer burgers dan politieagenten", aldus de simpele uitleg van wijkagent Erik-Jan van Lutterveld.

De gevolgde methode is erg simpel. Elke, niet te oude, mobiele telefoon heeft de mogelijkheid om een zogenaamde WhatsApp te verzenden aan mensen die in dezelfde groep meedoen. Ziet iemand een verdachte situatie in de wijk, dan kan hij dat direct laten weten aan alle buurtgenoten. Inmiddels is de Tabaksteeg verdeeld in drie regio's met ieder hun eigen WhatsAppgroep. In totaal doen er 245 bewoners mee.

De praktijk is dat als iemand iets verdachts opvalt er een berichtje wordt verstuurd. De praktijk is dan dat buurtgenoten, vooral de hondenbezitters, de straat op gaan om poolshoogte te nemen. Er zijn afspraken gemaakt in welk geval 112 wordt gebeld om de politie te informeren. Als de politie verschijnt kunnen buurtbewoners direct de mensen aanwijzen waarvan ze het idee hebben dat ze plannen hebben die niet helemaal in de haak zijn. Tot een inbraak komt het dan niet. Wijkagent Erik-Jan heeft een voorbeeld dat een groepje van drie mannen opviel. Ze bleken niet uit de wijk te komen en hadden geen verklaring waarom ze in de wijk rondliepen. Drie maal achtereen werd het betreffende groepje gesignaleerd en aangesproken door de politie. ,,Daarna hebben we ze niet meer gezien" aldus de wijkagent, die er zeker van is dat hierdoor een misdrijf voorkomen werd.

Dat een jongeman, die in de wijk woonde, ook aangezien werd voor een crimineel en daarom regelmatig onderwerp van een WhatsApp bericht was, bleek minder leuk voor de betrokkene. Op advies van de politie ging hij zelf meedoen in de WhatsAppgroep en kon dus iedereen laten weten dat er niets aan de hand was als er weer een berichtje over hem verscheen.

In 2014 moest de politie regelmatig naar de Tabaksteeg omdat er was ingebroken. De verklaring was dat in een nieuwe wijk veel nieuwe spullen staan die de moeite van het stelen waard zijn. Sinds de WhatsAppgroepen functioneren blijken inbrekers de Tabaksteeg te mijden. Nog voordat ze een kraak kunnen zetten zijn ze al opgevallen en is de politie gealarmeerd. Het initiatief in de Tabaksteeg is niet vergelijkbaar met Burgernet, een initiatief van de politie. Hierbij wordt de bevolking gevraagd uit te kijken naar een vermist persoon of een verdachte.

De Leusdense wijkagent ziet grote voordelen in het burgerinitiatief van de WhatsAppgroepen. Het wachten is nog op de borden in de wijk met 'buurtpreventie' die zijn toegezegd. Het advies is niet zomaar een WhatsAppgroep te starten. De politie vindt het prettig als ze worden betrokken bij initiatieven en afspraken kunnen maken. Informatie is te vinden bij www.BuurtWhatsApp.nl