• Henny Jansen

Syntus presenteert nieuwe dienstregeling

LEUSDEN De inmiddels vertrouwde bussen van Connexxion verdwijnen op 11 december van dit jaar uit het straatbeeld van Leusden. Vanaf die dag gaat het vervoersbedrijf Syntus voor de komende zeven jaar het vervoer overnemen. Naar de mening van de Provincie is dit bedrijf na een inschrijvingsperiode met het beste aanbod gekomen. Gemeenten hebben de mogelijkheid om hun wensen naar voren te brengen, de beslissing wordt uiteindelijk op het provinciehuis genomen. Donderdagavond werd duidelijk dat Leusdense raadsleden zo hun twijfels hadden over de plannen van Syntus.

Frits van Breda

De huidige streeklijnen 77 en 78 worden samengevoegd tot één lijn. ,,Voor wie is het eigenlijk een verbetering" vroeg Barto Piersma zich af. Hij stond in zijn opmerking niet alleen. Ook andere raadsleden stelden kritische vragen aan gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof en de vervoerkundige Maxim Mijers van Syntus. Het college van burgemeester en wethouders van Leusden zal rekening houden met de gemaakte opmerkingen in hun reactie naar de Provincie.

Gedeputeerde, mevrouw Verbeek, zei in haar inleiding erg blij te zijn met het aanbod van Syntus. Alle kernen in de provincie blijven bereikbaar. Voor het merendeel van de bevolking zal de nieuwe dienstregeling een verbetering betekenen, al zullen er ook mensen op achteruitgaan.

De woordvoerder van Syntus benadrukte dat zijn bedrijf, een dochter van de Franse Spoorwegen, met nieuwe bussen rijdt, waaronder een aantal elektrische. Alle bussen zijn voorzien van Wifi en een USB-aansluiting. ,,In de spits rijden er zelfs om de 7,5 minuut bussen van en naar het Centraal Station in Amersfoort", kregen de aanwezigen te horen.

De nieuwe lijn 17 komt Leusden binnen via de Noorderinslag, gaat aan het eind linksaf de Middenweg op en rijdt via de Randweg en Ruige Velddreef naar het bedrijventerrein De Horst, met bedrijven als AFAS, Intergamma, Achmea en ARAG. In de spituren zal een buslijn 217 zorgen voor een snelle, rechtstreekse verbinding met het bedrijventerrein. De bewoners uit de Tabaksteeg en Leusden-zuid kunnen om naar Amersfoort te reizen gebruik blijven maken van de bus die uit Woudenberg komt.

Voor de meeste Leusdenaren betekent de nieuwe dienstregeling dat de maximale afstand tot een bushalte zeshonderd meter bedraagt. Opvallend detail is dat het winkelcentrum De Biezenkamp daar juist buiten valt. Voor dit gebied wordt nog gezocht naar een passende oplossing.

Syntus komt volgend jaar wel met een voor Nederland nieuw fenomeen. In nauwe samenwerking met Pon komen er honderd Gazelle fietsen beschikbaar voor busreizigers. De fietsen worden geplaatst bij bushaltes en worden dagelijks gecontroleerd door medewerkers van AMFORS. Er wordt gezocht naar een systeem waarbij de fietsen op afstand van het slot gedaan kunnen worden. Voor abonnementhouders zullen de fietsen twaalf uur per dag beschikbaar zijn.