'Succes in Oekraïne is groots'

ACHTERVELD Nadat vorige week Andriy Nazarenko van Orphans Future uitlegde welke waardevolle samenwerking hij ervaart met Stichting Welzijn Achterveld Leusden Oekraïne (Walo), vertelt Jeroen van Duijn dit keer hoe de zomerkampen in Ternopil - Oekraïne verlopen. Jeroen ging deze zomer voor Walo mee als vrijwilliger.

De 28-jarige Amersfoorter werd geïnformeerd over het werk van Walo via een flyer. Hij deed al eerder vrijwilligerswerk voor de voedselbank maar zocht naar een project waar hij nog meer aansluiting bij zou vinden.

De reis voor het twee weken durende zomerkamp dit jaar was geen eenvoudige. Terwijl in het oosten de separatisten bevochten worden door het Oekraïense leger blijft Walo in Oekraïne haar Oekraïense partner Orphans Future steunen. Deze zomer vertrok een groep van 6 jongeren en 2 begeleiders met een busje volgeladen met goederen naar Berezhany in het westen van Oekraïne. Het gehuurde busje bleek, ondanks de grondige voorbereiding, geen kentekenpapieren te hebben die door Oekraïense douanebeambten als geldig werden gezien. Twee gaatjes van een perforator en het niet 100 procent aaneensluiten van twee delen zorgden ervoor dat de bus niet over de grens mocht. De oplossing werd gevonden in twee auto's die door Orphans Future vanuit Oekraïne naar de grens van Polen werden gestuurd om passagiers en goederen op te halen. Het zorgde voor veel vertraging en maar ook konden niet alle hulpgoederen mee naar het weeshuis.

Het zomerkamp werd dit jaar gehouden in een sanatorium in Berezhany, nabij Ternopil. In het sanatorium trof de Walo-groep een diversiteit aan kinderen. Een groot verschil in leeftijd en sommigen met een verstandelijke beperking. Ter plaatse bleek dat de vrijwilligers niet met de kinderen samen mochten eten. Jeroen van Duijn ervaarde het als een teleurstelling: ,,Het koste ons meer tijd en we hadden daardoor ook minder contact met de weeskinderen." Een contact dat, ondanks de taalbarrière, toch bijzonder goed verliep. De spellen voor het zomerkamp die waren voorbereid, konden veelal met gebarentaal wel worden uitgelegd. ,,Maar de meeste oudere wezen spreken ook Engels", zegt Jeroen. Het leverde zelfs goede gesprekken op over politiek en maatschappelijke zaken. "Ja," zegt Jeroen, "de Oekraïense wezen zijn helemaal niet blij met de Russen in de Krim." De vrijwilligers hebben dus niet alleen voor afleiding en vertier gezorgd maar ook voor veel contact met de weeskinderen. Een contact waar de lokale organisatie Orphans Future zo naar streeft. Het brengt het gesprek op Andriy Nazarenko, de directeur van Orphans Future. ,,Andriy wordt als een God gezien in Ternopil", zegt Jeroen van Duijn. ,,Hij doet ontzettend veel goed werk. Zijn succes in de Oekraïne, of in elk geval in de streek bij Ternopil, is groots."

(Jeroen van Duijn (met zonnebril) en de andere vrijwilligers (met koordje) temidden van de wezen.)

Nederlandse jeugd vindt aansluiting

Arnoud J Spaaij