• Gemeente Leusden

Stuw van Asschat bewandelbaar

LEUSDEN De stuw van Asschat was altijd verboden terrein. Met grote groene hekken was het betonnen bouwerk van voor de oorlog afgesloten. Nu kunnen wandelaars het water echter oversteken en de sluis betreden.

De stuw is cultuurhistorsich van grote waarde voor de Grebbelinie en daarom is het volgens de gemeente Leusden jammer dat hij niet betreedbaar is. De stuw, of sluis, regelt het grondwaterniveau in Leusden en was essentieel voor het onderwater zetten van de Grebbelinie in 1940 om de Nazi-Duitsland tegen te houden.

Wie in het water valt, komt er niet meer uit en door de sterke stroming is het dus levensgevaarlijk. Daarom was openstelling nooit bespreekbaar. ,,In goed overleg is er nu een veilige loopbrug gelegd die ontworpen is in de Grebbelinie-stijl, net zoals de andere fietsbruggen. En door een gaasconstructie is het veilig om over de stuw te lopen", legt Hans Peter Reinders namens de afdeling beleid namens de gemeente uit. ,,Daarmee is er in Leusden weer een stukje cultuurhistorie ontsloten en beleefbaar."

Dit is een onderdeel van de 'Grebbelinie boven water.'