• Kasteel

Stoutenburgse zomereiken Adam en Eva van 'ereklasse'

STOUTENBURG De eeuwenoude zomereiken Adam en Eva op Landgoed Stoutenburg hebben de status ´Bomen van Ereklasse´ gekregen. De Bomenstichting klasseerde het bomenkoppel als tweede in de provincie Utrecht.

De Bomenstichting heeft vorig jaar de 'Bomen van de Ereklasse' geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze 'toppers' zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Deze maand werd de 'Top 10' van Utrecht bekend gemaakt. ,,Onze topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort en een 'bijzonder verhaal'. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen´ aldus de toelichting van de Bomenstichting. Met deze selectie van 'Bomen van de Ereklasse' vestigt de stichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in de Nederlandse natuur en cultuur.

Landgoed Stoutenburg is een kasteelplaats uit de 13e eeuw. Het huidige landhuis dateert uit 1888. Op het landgoed staan de twee indrukwekkende eiken. Ze behoren tot de dikste en oudste zomereiken van Nederland. De eiken worden Adam en Eva genoemd. Volgens de overlevering zijn de eiken geplant ter nagedachtenis aan raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt. Hij bewoonde het landgoed vanaf 1615 totdat stadhouder Maurits hem in 1619 liet ombrengen. Of de bomen ook echt uit die tijd dateren is niet bekend. Wel lijkt een leeftijd van meer dan 350 jaar volgens de Bomenstichting reëel. De eiken staan ten zuiden van de oprijlaan, net over de sloot achter een hek. Vanaf de oprit zijn ze goed te zien.

Het zomereikenkoppel op Stoutenburg heeft een hoogte van cicra 20 meter. Eva heeft een omtrek van 5,50 meter, Adam van 6,60 meter.

De top tien ereklassebomen van de provincie Utrecht, inclusief plantjaar:

1. De 1000-jarige linde van Achterberg (± 1650); 2. De zomereiken Adam en Eva op Stoutenburg (1620-1660); 3. Japanse notenboom Oude Hortus Utrecht (± 1770); 4. De zomereik van kasteel Amerongen (1680); 5. Paardenkastanje Zusterplein Zeist (1825); 6. Capitein ter Zee beuk in Vianen (1829); 7. Walnoot op Lekdijk 28 in Lopik (1810-1820); 8. Plataan schoolplein Schimmelpenninckkade in Amersfoort (1820-1830); 9. Dijklinde Tull en 't Waal in Schalkwijk (1782); 10. De trompetboom Stadswalplantsoen in Amersfoort (1900).

De twee oude eiken worden in de volksmond Adam en Eva genoemd. Adam staat rechts, Eva links. De naam Eva is niet zomaar gekozen.