• Frits van Breda
  • Frits van Breda
  • Frits van Breda

Stille tocht begin van traditie?

LEUSDEN De weersomstandigheden waren zaterdagmiddag bepaald niet plezierig om een kilometer te wandelen. Toch hadden een vijftigtal volwassenen en kinderen gehoor gegeven aan de oproep van de Historische Kring Leusden om deel te nemen aan de stille tocht naar het vorig jaar onthulde gedenken voor acht omgekomen bemanningsleden van een Stirling bommenwerper.

Frits van Breda 

Het vliegtuig stortte op 3 februari 1943 na een luchtgevecht neer op de spoordijk, 500 meter verwijderd van de Leusbroekerweg. Op initiatief van de Historische Kring werd op de plek waar alle acht bemanningsleden omkwamen, vorig jaar een gedenkteken onthuld.

Inmiddels heeft de basisschool Het Kompas het monument geadopteerd. Kinderen van groep 7 en 8 staken kaarsen aan en legden bloemen bij het gedenkteken. Twee leerlingen lazen gedichten voor. Burgemeester Gerolf Bouwmeester benadrukte in zijn toespraak dat de omgekomen militairen erg jong waren. De gezagvoerder was pas 22 jaar, de copiloot een jaar jonger. ,,Op het eerste gezicht gewone jongens, maar toch buitengewoon omdat ze hun leven gaven voor onze vrijheid".

Na een korte toespraak van Ronald Polak, voorzitter van de Historische Kring werd een minuut stilte in acht genomen. Met een defilé langs het monument werd de herdenking afgesloten. Ongetwijfeld gaat het om het begin van een jaarlijkse traditie.