• Herwin Jan Steehouwer

Sponsorloop trekt ruim 15000 scholieren

Anne Vernooij

AMERSFOORT - LEUSDEN Het landelijke project 'Wandelen voor Water' vindt dit jaar plaats tijdens de Avondvierdaagse in Amersfoort (19 mei) en Leusden (3 juni). Leerlingen van de groepen zeven en acht lopen zes kilometer met een rugzak met zes liter water erin. Deze sponsorloop heeft als doel om scholen in Ghana en Kenia te voorzien van schoon drinkwater en sanitair.

In veel ontwikkelingslanden moeten kinderen vaak kilometers lopen om water te halen terwijl het in Nederland heel normaal is dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. De stichting Aqua for All en haar partnerorganisaties vinden dat het anders kan.

Voor de Amersfoortse en Leusdense editie van Wandelen voor Water 2015 werken Simavi, de Rotaryclubs Amersfoort en Amersfoort-Regio en de Avondvierdaagse samen. Rotary clubs zetten zich landelijk al jaren in om de doelstelling 'schoon drinkwater en sanitair voor iedereen' te behalen.

OVERHEID SPONSORT MEE Scholieren van de groepen 7 en 8 gaan zelf ervaren hoe het is om zes kilometer met zes liter water op hun rug te moeten lopen. Het is een sponsorloop, de bedoeling is om zoveel mogelijk geld op te halen. De overheid zal het opgehaalde bedrag dit jaar nog eens met 61% verdubbelen. Een gastdocent van Simavi komt langs bij de deelnemende scholen om een presentatie te geven over het doel van Wandelen voor Water. ,,Vorig jaar liepen er landelijk al 15000 kinderen mee, ook dit jaar verwachten we een toename van het aantal deelnemers", vertelt persvoorlichter Edith Kruisinga van Simavi.

,,We proberen hier een traditie te vestigen tijdens de Avondvierdaagse", legt Roel Linn van Rotary Amersfoort Regio uit. ,,Dit jaar beperken we ons nog tot Amersfoort en Leusden, maar we hopen natuurlijk dat het zich uitbreidt." In Amersfoort doen basisschool de Kosmos en de Bilalschool in ieder geval mee, in Leusden 't Palet en de Loysder Hoek. ,,Het is nu aan alle schooldirecteuren om ook mee te gaan doen."

TIENDUIZEND EURO ,,Het doel voor dit jaar is om vanuit Amersfoort en Leusden tien scholen in Ghana te voorzien van schoon drinkwater en sanitair." Voor elke school is tienduizend euro nodig. ,,Er zitten al gauw tweehonderdvijftig tot vijfhonderd kinderen op een school. Behalve de leerlingen, hebben ook hele gezinnen er profijt van. Het project gaat niet alleen om het sturen van loodgieters, er worden ter plaatse ook lessen gegeven in hygiëne", vult Jeroen Bosma van Rotary Amersfoort Regio aan.

Bertine de Boode van Rotary Amersfoort beseft zich maar al te goed dat scholen overvoerd worden met goede doelen waar ze aan mee kunnen doen. ,,We willen de drempel zo laag mogelijk houden. Scholen hoeven er niets voor te doen en het kost hen ook geen geld. ,,Wij verzorgen de rugzakjes met de flessen water. De lessen kunnen in overleg met de scholen ingepland worden."

WANDELEN VOOR WATER 2015 Met het project Wandelen voor Water wordt het aantal watergerelateerde ziektes onder schoolkinderen en hun families in Ghana en Kenia teruggedrongen. ,,Het totale programma zorgt voor verbeteringen op 29 scholen in 8 regio's in Ghana en Kenia. Hierbij worden 12.700 leerlingen en docenten voorzien van toiletten, handenwasvoorzieningen, kennis over goede hygiëne en schoon drinkwater. Ook zullen 9.000 bewoners uit de gemeenschappen met dit project bereikt worden doordat zij gebruik maken van de kennisoverdracht en voorzieningen."

Info: www.wandelenvoorwater.nl. Opgeven kan via www.avondvierdaagseamersfoort.nl of www.avondvierdaagseleusden.nl.