• Archief BDUmedia

Spoeddebat vanwege onverwacht tekort van 2 miljoen

LEUSDEN De gemeenteraadsleden kregen vorige week onverwacht een memo toegezonden met het bericht dat voor het jaar 2017 rekening gehouden moet worden gehouden met een tekort van 2 miljoen euro waar het gaat om het Sociaal Domein. De fracties van VVD en CDA hebben daar direct op gereageerd en gevraagd om een spoeddebat om een nadere uitleg te krijgen. Vanavond vindt dat debat plaats om 20.00 uur in de gemeenteraad.

Frits van Breda

Wethouder Jan Overweg wil bij voorbaat een mogelijke vrees wegnemen bij mensen die zorg krijgen via de gemeente. ,,We streven er naar om minder geld uitgeven maar dat zal niet ten koste gaan van mensen die zorg nodig hebben."

Het onverwachte tekort heeft alles te maken met de maatregelen die de regering heeft genomen om de uitvoering van de zorg waar het de AWBZ (nu WMO) en de Jeugdzorg betrof. De provincie en de gemeenten werden in 2015 belast met de uitvoering van de zorg waar het eerst een taak van het Rijk was. Tegelijk werd bepaald dat de uitgaven uiteindelijk met 25 procent moesten dalen. De tekorten over 2017 kunnen opgevangen worden door de reserves aan te spreken. Voor 2018 hoopt het college op een extra bijdrage van het Rijk als gevolg van het nieuwe regeerakkoord,