• H.P. Reinders
  • H.P. Reinders

Speelkazemat Rondeel feestelijk in gebruik genomen

LEUSDEN Wethouder Jan Overweg heeft, samen met kinderen uit de buurt, vrijdag 30 oktober de nieuwe speelkazemat aan het Rondeel op feestelijke wijze in gebruik genomen.

Op dit gedeelte van de Grebbeliniedijk is in de jaren negentig de woonwijk het Vliet verrezen. Tijdens de aanleg van de wijk werd de dijk vergraven. Waar tegenwoordig het Rondeel is, stond een kazemat uit 1940. Deze kazemat was te stevig om te slopen. Het blok beton werd daarom destijds met grond bedekt.

De kazemat is nu weer uitgegraven en, in overleg met omwonenden, de afgelopen weken omgebouwd tot speelplaats. Er is een grote glijbaan voor de kinderen uit de buurt gemaakt. Zo heeft het bouwwerk, na 76 jaar, eindelijk een zinvolle bestemming gekregen en komt de Leusdense cultuurhistorie letterlijk weer boven de grond.

De renovatie van de kazemat is onderdeel van het programma Grebbelinie Boven Water. Eerder zijn in Leusden voor dit project de Asschatterkeerkade hersteld, coupures aangelegd en de museumbunker gerealiseerd.