• Atlantic Trio: op 14 maart in de Dorpskerk.

    Atlantic Trio

Slavische klanken Dorpskerk

LEUSDEN Op het komende Valleiconcert op 14 maart in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden zuid trakteert het Atlantic Trio '& Family' op een avond fijne Slavische volksmuziek, met pianotrio's van de Russische componist Arensky en de Tsjechische componist Novák. En met het beroemde tweede pianokwintet van Dvorak.

Raymond Lesparre

Het Atlantic Trio ontstond in 2003 en bestaat uit pianist Bas Verheijden (1974), cellist Ansfried Plat (1969) en violiste Janneke van Prooijen (1974), die in 2013 in het trio de Noor Vegard Nilsen opvolgde. De toevoeging '& Family' komt omdat de musici die het pianokwintet meespelen, familie zijn. Annemijn den Herder (1975) is altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest én de vrouw van Ansfried, terwijl Justyna Briefjes (1978) tweede violiste is in het Residentie Orkest én getrouwd met de broer van Janneke. Professie en familie: het levert een mooie klankkleur op.

ARENSKY Het concert begint met het eerste pianotrio (opus 32 in D klein) van Anton Stepanovich Arensky: een in het 'westen' nauwelijks bekende, maar belangrijke Russische laat-romantische componist. Over diens korte leven, hij stierf op 44-jarige leeftijd in een Fins sanatorium aan tuberculose, is weinig bekend. Maar hij liet een klein, mooi oeuvre kamermuziek na: twee pianotrio's, twee strijkkwartetten, korte pianostukken en liederen. Zijn eerste pianotrio schreef hij in 1894 en droeg het op aan de vijf jaar eerder gestorven Russische cellist Carl Davidoff. Diens Stradivari-cello uit 1712 is nu in bruikleen Van de Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma.

Dan klinkt het tweede pianotrio (opus 27 in D klein) van Vítezslav Augustin Novák: een bij het 'grote publiek' onbekende Tsjechische componist. Maar hij is, met Suk, Janácek en Martinu, in zijn land één van de groten uit de eerste helft van de vorige eeuw. Het stuk dat hij, op de top van zijn scheppend vermogen, in 1902 schreef, is zelfs, met het 'Dumky trio' van Dvorák en het pianotrio van Smetana, één van de toonaangevende pianotrio's uit zijn land. Door de verhalende structuur is het bekend als het 'ballata trio' (ballade trio).

APOTHEOSE Na de pauze de apotheose: het tweede pianokwintet (opus 81 in A groot) dat Antonín Dvorák in zeven weken schreef (tussen 18 augustus en 8 oktober 1887), nadat hij eerst vijf máánden lang had geworsteld met het bewerken van zijn eerste pianokwintet (opus 5 in A groot), dat hij vijftien jaar eerder, in de late zomer van 1872, had geschreven en één van zijn 'oude zonden' noemde.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Bezoekers kunnen vanaf 19.30 uur de Dorpskerk aan de Arnhemseweg 75 betreden. Een toegangsbewijs voor het concert kost 20 euro (tot 18 jaar 7 euro). Voorverkoop via kaarten@valleiconcerten.nl of telefoonnummer 033-494 5643.