• Na de intocht gaat Sinterklaas naar Ons Gebouw.

    Arnoud J Spaaij

Sint slaapt in Achterveld

ACHTERVELD Sinterklaas weet ieder jaar alle steden en dorpen in Nederland weer te vinden. Een knap staaltje navigatie van de Sint. Dit jaar, zo laat het ontvangstcomité weten, blijkt Achterveld daar een tamelijk belangrijke rol in te spelen.

Arnoud J Spaaij

Een belangrijke zekerheid is de aankomst van Sinterklaas op zaterdag 18 november om 14.00 uur bij huize Sint Joseph. ,,Daar is niets veranderd", laat Jacqueline Enters van het ontvangstcomité resoluut weten. ,,De Sinterklaasintocht in Achterveld is een echt kinderfeest en dat zal zo blijven."

BIJ HET OUDE Ook al verandert er ieder jaar wel wat en is er elders discussie, in Achterveld blijft alles bij het oude. Enters heeft dan ook weer erg nauw contact met de hoofdpiet. Bijna alles dus hetzelfde maar natuurlijk is er een andere burgemeester in de gemeente. Sinterklaas zal dan ook welkom geheten worden door de burgemeester Bouwmeester. Dat de Sint dit jaar anders klinkt zal door de burgemeester niet worden opgemerkt. Misschien dat dorpsnotabele Wim Vos, die namens het dorp de Sint welkom heet, dat bemerkt. Dat levert vast geen problemen op.

WEGWIJSPIETEN Wel houdt Enters haar hart vast voor de route die door vers opgeleide wegwijspieten moet worden uitgezocht. Dat kon wel eens leiden tot consternatie; Hessenweg, links af Ruurd Visserstraat, links af Rentinckstraat, rechts af Jan van Arkelweg, links af Walter van Amersfoortstraat, rechts af Pater Stormstraat, links af Jan van Arkelweg, links af Verjaagde Ruiterweg, links af van Oldenbarneveltstraat, rechts af Pater Stormstraat, links af Hessenweg tot aan Ons Gebouw. Er is een vooraf een kleurwedstrijd voor kinderen van groep 1 tot en met groep 5 op de basisscholen in Achterveld. De kleurplaat hiervoor kan worden ingeleverd bij Dogsport Holland aan de Jan van Arkelweg. Voor de winnaars uit iedere leeftijdsgroep staat er een verrassing te wachten.

SLEUTEL De wegwijspieten worden na de intocht, tijdens het Sinterklaasfeest in Ons Gebouw, hoogstpersoonlijk door Sinterklaas getest. In Ons Gebouw begint ook de bijzondere aanloop die de ondernemersvereniging Achterveld dit jaar verzorgt. Sinterklaas zal een mysterieuze sleutel overhandigd krijgen. Het is de sleutel van de slaapkamer waar Sinterklaas in Achterveld zal verblijven. De komende tijd zal Sint er regelmatig uitrusten van de drukke voorbereidingen voor pakjesavond. In de slaapkamer, op Hessenweg 196B, ontwikkelt zich de komende weken een spannend verhaal over de belevenissen van Sinterklaas en zijn zwarte pieten in Achterveld.

Om het verhaal te volgen krijgen de kinderen van 3 tot 8 jaar, per groep, via school een knutselplaat mee. De ingekleurde knutselplaat mogen ze bij de slaapkamer van Sinterklaas in de brievenbus doen. Twee kinderen uit elke leeftijdsgroep winnen een cadeautje en alle deelnemende kindjes kunnen voor pakjesavond een gevuld schoentje op komen halen. Het ophalen van de cadeautjes voor de kinderen, is op 2 december van 10.00 uur tot 13.00 uur. De ondernemersvereniging communiceert via Facebook en de Achterveldse ondernemers meer informatie.