• Arnoud J Spaaij

Shanty's zingen uit volle borst

ACHTERVELD Voor eigen publiek optreden is voor alle muzikanten en zangers prachtig om te doen. De sfeer, het contact met publiek en de muzikale beleving tijdens de jaarlijkse uitvoering van Shantykoor De Ankervelders was afgelopen zaterdag dan ook uitstekend.

Arnoud J Spaaij

De avond vol met zeemansliederen werd losjes en met humor aan elkaar gepraat door Gerard van Dijk. Zelf zingt Van Dijk mee in het koor en aangevuld met kennis van verschillende koorleden bracht Van Dijk bij ieder lied wel een aardige wetenswaardigheid of gewoon een leuke anekdote. En het publiek kon dat wel waarderen. Vooral ook omdat het concert begon met een serieuze noot.

Enkele koorleden waren het gezelschap kort geleden ontvallen en daar werd gepast bij stilgestaan. Een lach en een traan liggen dicht bij elkaar. Met als openingsnummer Haul away boys refereerde men dan ook op passende wijze aan de strubbelingen in het leven die met elkaar gedragen worden. Het echte zeemansleven van vroeger zeg maar. De solo van Jan Wijntjes in het nummer bracht het publiek op het puntje van hun stoel.

WITTE STRANDEN Scheepsomroeper Van Dijk wilde graag dat het publiek vooral een gezellige avond ging beleven. En het moet gezegd worden, dat lukte uitstekend. Met nummers als 'Op de woelige baren' was er ook nog veel herkenbare muziekkeuze terwijl af en toe werd uitgeweken naar Engelstalig, Duitstalig en zelf naar het Frans. Zo zat het hele concert vol met vrolijke en bekende liedjes. Bij 'Bora bora', 'Bali Hawaï' en 'Molly Malone' schiep Van Dijk vooraf even de taferelen die de luisteraar zich met de ogen dicht kon voorstellen: witte stranden, wuivende palmen en stoere zeelui met hun exotische liefjes.

Het romantische leven van de zeebonken werd op allerlei manieren neergezet. Ook de mondharmonicasolo van Ruud van Wijngaarden paste daarin. Al noemde Van Dijk dat, tot grote hilariteit van zijn mede-koorleden en ook het publiek 'Een solo op de smoelenschuiver.'

NIEUWE TAKELHEMDEN Een uitstekende sfeer dus. Het ongeveer veertig man sterke koor werd begeleid door maar liefst vijf accordeonisten. Die speelden bij aanvang van het programma en hervatten de tweede helft en wisten zo het publiek na de pauze weer in de zaal te lokken. Verrassend kwam toen het hele koor op in een nieuw tenue.

JOLIGHEID De nieuwe Takelhemden van zorgden eveneens voor joligheid in de zaal. Dirigent Wilma Bouwman kon het niet laten te demonstreren dat het hemd een dirigent maar weinig bewegingsvrijheid biedt. Toch wist ze bij 'Wat gaan we doen met de dronken zeeman' de hele zaal op de been te brengen en zo iedereen te laten ervaren hoe het eraan toegaat op een zeilboot tijdens het hijsen van de zeilen.

SOLO JARIGE Voor de jarige Hans van der Goes was zaterdag de solo van het nummer 'Ketelbinkie'. De geboren Rotterdammer kreeg eerst een groots 'Lang zal hij leven' toegezongen van zijn collega's. Daarna schitterde hij op zijn 80-jarige verjaardag met een van de meest bekende zeemansliedjes van Neerlands bodem.