• 15 jaar de Ankervelders in volle glorie.

    Arnoud J Spaaij

Shantykoren maken het gezellig

ACHTERVELD Maar liefst negen koren zwierven rond in het centrum van Achterveld. Ze zongen zaterdag hun mooiste liederen ter ere van het vijftienjarige bestaan van shantykoor De Ankervelders.

Arnoud J Spaaij

Uit alle windstreken waren de verschillende shantykoren naar Achterveld gekomen om het jarige Achterveldse koor te feliciteren. In 2004 werd De Ankervelders opgericht en dat ging vanaf het begin al gepaard met veel enthousiasme. Dat enthousiasme zorgde bovendien voor veel gezelligheid met een vrolijke uitstraling. Het ledental van De Ankervelders liep dan ook gestaag op en op enig moment was er zelfs sprake van een ledenstop.

In de afgelopen vijftien jaar was er naast de vele vrolijke noten ook wel eens een moment van afscheid. De hoge leeftijd waarop je nog volop mee kan zingen zorgt er soms weleens voor dat iemand in het harnas sterft. ,,De sociale band zorgt dat we daarbij stilstaan als dat moet", vertelt Gerard van Dijk. Van Dijk is doorgaans de vaste spreekstalmeester die op humoristische wijze de liederen van De Ankervelders tijdens de optredens aan elkaar praat. Van Dijk memoreert, naast het onvermijdelijke verloop van het ledenbestand, ook de aanpak van de vereniging in de loop van de jaren. ,,In het begin speelde de gezelligheid een grote rol. Gaandeweg is de aanpak steeds serieuzer geworden." En het moet gezegd worden, het Achterveldse shantykoor liet zich zaterdag van haar beste kant horen. Ondanks wat wijzigingen in de samenstelling van het koor op het laatste moment, wisten de Achtervelders een aantal uitstekende series te brengen. Kwaliteit was er dus zaterdag. En kwantiteit ook, al kan De Ankervelders ook weer wat leden gebruiken inmiddels. Dat terwijl het Achterveldse koor zeker niet het kleinste was van de negen koren die optraden.

Ieder koor bracht repertoire naar mogelijkheid. Sommige werden met een flink instrumentarium ondersteund en dat leverde een diversiteit aan uitvoeringen op. Want soms keren dezelfde liedjes bij de verschillende koren terug. En hoewel er klinkende namen als Het Ruime Sop (Bussum) en koor Bravour (Ede) tussen de gastkoren zaten, hebben lang niet alle gezelschappen die er waren een zeemansachtergrond. Shanty's hebben hun oorsprong in de glorieuze zeevaart van de Hollandse koopvaardij en de liedjes zijn door heel Nederland bekend. De shanty's werden vroeger aan boord van grote zeilschepen gezongen als arbeidslied. Maar in de vrije tijd van de zeelui werd er ook heel wat gezongen en daarmee kreeg de shanty ook vaste voet aan wal.

Bij het publiek sloeg vanzelfsprekend de herkenbare muziek het meeste aan. Op het nieuwe grote dorpsplein, achter Ons gebouw en op het gazon van huize Sint Joseph brachten de koren hun optredens. De bekende shanty's zorgden voor de meeste gezelligheid.