• Prins Schots (rechts) en adjudant Scheef houden wel van enige zelfspot.

    Arnoud J Spaaij

Schots en Scheef bijzonder duo

ACHTERVELD Het is een bijzonder duo. De twee mannen die dit jaar carnavalsvereniging De Puupenkoppen representeren tijdens het lange feestelijke weekeinde in februari. En niet alleen is het een bijzonder duo, ook hun namen zijn bijzonder.

Arnoud J Spaaij

John van den Hengel (33) is dit jaar prins carnaval. Prins Schots is zijn naam en dat blijkt minder toevallig dan menig carnavalsvierder denkt. Zijn naam met het bijbehorende thema voor het carnaval zat al een heel poosje in zijn hoofd, zo vertelt Van den Hengel. Hij hoefde dan ook helemaal niet na te denken toen zijn naam, bij de stemming van de raad van 11, naar voren kwam. ,,Ik zei gelijk ja", zegt de agrarisch ondernemer volmondig. ,,Het thema zat inderdaad al in m'n hoofd. Ik hou wel van doedelzakmuziek. Niet om er een hele avond naar te luisteren maar zo af een toe eens."

AFWIJKING En met veel zelfspot gaat Van den Hengel verder: ,,Dat is al m'n leven lang een afwijking. Ook een beetje van die Ierse muziek vind ik wel leuk." De verdere inkleuring was snel gedaan. ,,Je zoekt een thema waar je iets mee kan." En toen dat afgelopen zomer bij een kennis ter sprake kwam, hield Van den Hengel natuurlijk zijn mond maar wist ondertussen dat hij goed zat met zijn thema Schots en Scheef.

GEHEIM De verkiezing van prins carnaval vindt al lang van te voren plaats. Samen met zijn maat Dennis van Middelaar (35), die dit seizoen als adjudant Scheef door het leven gaat, moest Van den Hengel dus lange tijd goed opletten dat hij zich niet versprak. Je verspreken voor de bekendmaking in november is heiligschennis. Het ging de mannen overigens goed af want John's vader, waarmee hij het boerenbedrijf samen heeft, werd tot zijn grote schrik pas op de dag van het prinsenbal geïnformeerd.

STRIKJE Samen resumeren de mannen nog lachend de opkomst op het prinsenbal. Doorgaans een gedetailleerde ceremonie die grondig wordt voorbereid. Dit keer ook: ,,De opkomst ging wel goed maar vooraf gebeurde er nog wel wat. Ik had aanvankelijk m'n strikje niet om. En vooraf wist ik precies wat ik zou gaan zeggen", evalueert Van den Hengel met een lach, ,,maar op zo'n podium …" Gelukkig kon adjudant Scheef de boel snel recht zetten door de microfoon over te nemen. Ze voelen elkaar feilloos aan.

Beiden zijn door de wol geverfd. Van den Hengel was naast raadslid al eens adjudant. En Van Middelaar is met zijn raadslidmaatschap, twee maal adjudant en een keer prins al helemaal een ervaren rot.

ZIEKEN Die ervaring zetten de mannen in om er helemaal klaar voor te zijn tijdens het carnavalsweekeinde. Nu al zijn ze begonnen om op visite te gaan bij een paar groepen die zich voorbereiden op de optocht. En ze bezoeken ook in de week van het carnaval een aantal zieken die het carnaval moeten missen omdat ze thuis zitten of in het ziekenhuis verblijven.

Net als zijn onderdanen kijkt prins Schots uit naar het grote feestweekeinde van 11 februari. ,,We hopen op een goed feest. Vooral zonder gedoe", zegt adjudant Scheef nadrukkelijk. Het feest gaat helaas wel eens gepaard met vernielingen. ,,Ja, laten we vooral hopen dat ze met hun handen van andermans spullen afblijven."

Voor het carnavalsweekeinde werkt het duo nog aan een bijzonder plan. Heel geheimzinnig lachen ze: ,,Dat komt. Tegen die tijd. Het duurt nog drie weken."