• Henriette Van Breukelen

Scholieren planten bomen op Groot Schutterhoef

LEUSDEN Het was al vroeg druk op de fietspaden in Leusden woensdagochtend. Zo'n 130 kinderen van de scholen De Vallei, De Klimrakker en De Rossenberg fietsten richting de Arnhemseweg. Daar wordt op Groot Schutterhoeff nieuwe natuur aangeplant.

In het kader van de Nationale Boomfeestdag waren de kinderen uitgenodigd om mee te helpen het gebied natuurvriendelijker te maken. Na de uitleg mochten ze gelijk beginnen met het planten van het nieuwe groen. De grond was behoorlijk nat, dus was het goed dat ze allemaal regenlaarzen aan hadden. Ook de winterjassen en handschoenen waren door de koude wind zeker niet overbodig.

Op Groot Schutterhoeff wordt circa 14 hectare nieuwe natuur aangelegd. Het is decennia lang als landbouwgrond in gebruik geweest. Er werd mais verbouwd en de graspercelen werden uitsluitend gemaaid. Afgelopen jaren zijn er al maatregelen genomen om het terrein natuurvriendelijker te maken. Er zijn natuurvriendelijke oevers langs de beek ingericht, sloten verontdiept, poelen aangelegd knotwilgen en houtwallen aangeplant. Als afsluiting moet er een stuk bos aangeplant worden van 2,5 hectare, er moeten totaal vijfduizend bomen en struiken geplant gaan worden.