• Bonnie van Vught, coördinatrice De Bron van Leusden

    Mariska Stehouwer

,,Samenleven doe je dus niet alleen”

LEUSDEN Nadat 't Binnenhuys haar deuren had gesloten, werden in De Smederij aan de Hoefijzer de deuren geopend van een nieuwe ontmoetingsplek; De Bron van Leusden. Een plek voor alle Leusdenaren. De coördinatie hiervan ligt in handen van Bonnie van Vugt, werkzaam bij Leger des Heils Midden Nederland.

Mariska Stehouwer

Het Leger des Heils staat voornamelijk bekend om haar activiteiten voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Nu is zij neergestreken in Leusden. Van Vugt geeft gelijk antwoord; ,,Het klopt dat het Leger des Heils bekend staat om haar activiteiten voor met name daklozen en verslaafden maar er bestaat ook een project Bij Bosshardt. Bij dit project gaat het vooral om huiskamers in wijken te organiseren om bewoners achter hun voordeur vandaan te halen. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar straat die niet veel buiten komt. Dat is over het algemeen een groep waar geen zicht op is. Voor deze mensen willen wij een ontmoetingsplek zijn voor een praatje, een spelletje of andere activiteiten. Met de gratis koffie en thee die wordt aangeboden willen we heel laagdrempelig zijn."

VERBINDING ,,Alles kan en mag hier. Als mensen maar hun huis uit komen. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Misschien dat je hier je plek kan vinden en dat er een paar wijkbewoners kunnen aanschuiven. Zo kan je iemand in zijn of haar kracht zetten. Iedereen is hier welkom en niet alleen de ouderen uit de wijk." Het doel van het Leger des Heils is de sociaal sterkeren met de sociaal zwakkeren in de samenleving te verbinden.

SOCIALE KAART Van Vugt heeft na twintig jaar in de journalistiek te hebben gewerkt het roer omgegooid en via vrijwilligerswerk, COA en re-integratiecoach kwam zij als coördinatrice bij het Leger des Heils terecht. ,,Ik draaide voor het Leger al een huiskamer in Kruiskamp maar wilde graag naar Leusden toe. De sociale kaart moet ik nog grotendeels leren kennen dus de komende periode staan er veel gesprekken gepland om kennis te maken."

DE SMEDERIJ Er bestaat nog wel enige verwarring over de verschillende namen die gebruikt worden over deze plek. De gemeente wilde het vroegere schoolgebouw een nieuwe bestemming geven en veranderde de naam in een werknaam: Broedplaats De Hoefijzer. Doel was om lokale ondernemers betaalbare ruimte te kunnen bieden en maatschappelijke organisaties een ontmoetingsplek te laten creëren voor wijkbewoners. Het Leger des Heils en Abrona kregen de gezamenlijke open ruimtes in het gebouw in beheer voor het inrichten van een ontmoetingsplek en waar eventuele dagbesteding voor cliënten van Abrona ontwikkeld kan worden. De ontmoetingsplek heet De Bron van Leusden en het gebouw heeft de naam De Smederij gekregen.

NIEUWE ACTIVITEITEN De vrijwilligers van 't Binnenhuys zijn ook allemaal meegegaan naar de nieuwe locatie. ,,Zij hebben lang in onzekerheid gezeten over de nieuwe locatie. Maar ik merk aan de positieve reacties dat zij zich hier thuis voelen." Naast de bestaande activiteiten van 't Binnenhuys die zijn overgenomen door De Bron van Leusden is er een inloop gestart op dinsdag en donderdag van 10 – 15 uur en op de 1e maandag van de maand. Op woensdag is de inloop van 15.30 – 19.30 uur. Nieuwe ideeën zullen de komende periode zeker uitgedacht gaan worden. De weggeefkast is al één van de nieuwe ideeën. ,,Spullen die nog goed zijn maar die je niet meer nodig hebt kan je in deze kast zetten. Een ander kan het dan weer meenemen." Zaterdag 2 juni zal er een feestelijke opening plaatsvinden van De Smederij. Meer informatie is te vinden op hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/debronvanleusden/.