• Herdenking van de executie van 77 Sovjetsoldaten

    Henriette van Breukelen, www.fotoselectie.nl

Russische ambassadeur bezoekt herdenking Leusden

LEUSDEN De ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland neemt zaterdagochtend om 06.15 uur deel aan de herdenking bij monument Koedriest. Aleksandr Sjoelgin komt daarvoor in alle vroegte speciaal vanuit Den Haag naar Leusden.

Het is voor het eerst dat een ambassadeur de plechtigheid bijwoont. Ook de militaire attaché van de Russen is aanwezig. Namens de gemeenten Leusden en Amersfoort geeft loco-burgemeester Albert Dragt (Leusden) acte de présence.

,,We mogen deze Sovjetsoldaten die het grootste offer hebben gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog niet vergeten. Ik beschouw het daarom als een eer deze herdenking bij te wonen'', aldus ambassadeur Sjoelgin.

Op 9 april 1942 werden achter Kamp Amersfoort 77 krijgsgevangen genomen soldaten uit de Sovjet-Unie gefusilleerd. De Stichting Russisch Ereveld organiseert sinds enkele jaren een herdenking, die onder meer bestaat uit het plaatsen van 77 kaarsjes, voor elk slachtoffer één.

De doodgeschoten soldaten behoorden tot een groep van 101 die in Kamp Amersfoort waren opgenomen. Ze waren krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie, hoofdzakelijk uit de toenmalige Sovjetrepubliek Oezbekistan.

De 101 liggen als onbekenden begraven op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg. Hun identiteit kon nooit worden vastgesteld, omdat het deel van de kampadministratie met hun persoonsgegevens aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse kampbewaking werd vernietigd.

Iedereen is zaterdag aan het einde van de Loes van Overeemlaan welkom een kaarsje te plaatsen. De kaarsjes zijn beschikbaar gesteld door Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort. Na afloop van de herdenking zijn alle aanwezigen welkom om bij Kamp Amersfoort een bescheiden ontbijt te nuttigen.