• En daar gaat weer een vuilniszak vol zwerfafval de aanhanger in

    Sofie Stehouwer
  • Het tekenen van de intentieverklaring door de wethouder en de betrokken partijen

    Mariska Stehouwer

Ruim honderd kilo zwerfvuil verzameld op Maximaplein

LEUSDEN Er liepen afgelopen vrijdag ongeveer zestig kinderen met een hesje van Opgeruimd Leusden zwerfafval te ruimen rondom het Maximaplein. Diverse ouders en vrijwilligers hielpen mee met het schenken van limonade en uitdelen van de hesjes en grijpers. Na afloop werd er een intentieverklaring getekend voor een schoon Maximaplein. De opruimactie krijgt het komend half jaar een vervolg met diverse activiteiten.

Mariska Stehouwer

Het begon allemaal met het lezen van het boek 'Superjuffie in de soep' door de tienjarige Mathilde. Het boek gaat over de plastic soep, de enorme hoeveelheid plastic in onze wateren en de impact dat het plastic heeft op de natuur en de dieren. Een zwerfafvalfeestje als verjaardagspartijtje was het gevolg waarbij de kinderen zelf eerst zwerfafval gingen verzamelen en daarna maakten zij daar zwerfkunst van. Het was een groot succes en smaakte naar meer.

SUCCES Moeder Like van der Ham-van Hulten en dochter Mathilde gingen meedoen aan acties van Opgeruimd Leusden zoals de veegactie met Nieuwjaar. ,,Mensen om ons heen reageerden positief op onze acties en eigenlijk wilden we het gaan uitbreiden." Gesprekken met Paul van der Spaa van Maxima's (voorheen café Antares) en de overige ondernemers van het Maximaplein leidde tot een eerste grote schoonmaakactie rondom het Maximaplein in maart. Hierbij waren grotendeels basisscholieren actief. De actie was een groot succes en kreeg afgelopen vrijdag een vervolg.

STEMPELKAART ,,Na afloop van onze vorige actie kwam Jona meedenken en is er een stempelkaart bedacht waarbij iedereen die meedoet een stempel krijgt. Het komend half jaar gaan we eens in de maand met elkaar afval verzamelen vanuit MFC Antares waarbij een grijper en een hesje geleend wordt en er weer een stempel verzameld wordt. Deze actie willen we dan groots afsluiten op 24 maart 2018 waarbij we dan voor iedereen die genoeg stempels verzameld heeft een beloning hebben", vertelt Van der Ham enthousiast tussen het dichtknopen van de vele vuilniszakken door. Naast de basisscholieren waren ook andere wijkbewoners actief waaronder de jongste deelneemster van twee jaar en de oudste deelneemster van tachtig jaar maakte de perkjes op het plein schoon.

INTENTIEVERKLARING Wethouder Jan Overweg kwam tegen het einde van de actie aangefietst om te zien hoeveel zwerfafval er verzameld was en om samen met Van der Ham en de overige ondernemers van het Maximaplein een intentieverklaring te tekenen voor een schoon Maximaplein. Overweg complimenteerde de aanwezigen met hun actie en hij gaf aan blij te zijn met dit soort acties om te zorgen dat je leefomgeving schoon blijft. Vrijwilligers van Opgeruimd Leusden en De Groene Belevenis waren eveneens aanwezig en Appel en Eelman maakten tijdens de inzameling beelden voor de landelijke campagne van Nederland Schoon. Medewerkers van de gemeente en SIGHT landscaping kwamen ook naar het Maximaplein en namen de ruim honderd kilo verzameld zwerfafval gelijk mee naar de stort.

Weten wanneer er weer opruimacties zijn rondom het Maximaplein? Volg dan de Facebookpagina van Opgeruimd Leusden of LeusdenZet.