• Zelf plukken bij de lange rijen kleurrijke éénjarige bloemen

    Mariska Stehouwer
  • Het bronzen beeld Scrum aan de Kooikersgracht is onderdeel van de Beeldenroute

    Mariska Stehouwer
  • Eén van de doorkijkjes bij pluktuin 'In de vrolijke mortier'

    Mariska Stehouwer

Rondje Leusden in de zomer

LEUSDEN Dat er voor achterblijvers in de zomermaanden nog voldoende te doen is, blijkt uit ons rondje 'Leusden in de zomer'. Als wandelgemeente 2017 zijn er vele wandelroutes te vinden maar er is meer.

Mariska Stehouwer

Rondom Leusden is genoeg natuur te vinden waar veel fietsroutes en wandelroutes, zoals de klompenpaden, uitgezet zijn. Langs deze routes bevinden zich pluktuinen op diverse locaties. Bij de vlindertuin aan de Heiligenbergerweg en Groene Zoom is een bloemenakker te vinden waar belangstellenden met een plukbon van de VVV op zaterdag- en zondagmiddag een boeket kunnen komen plukken. In de Glinstertuin aan de Boshuisweg in De Glind, alle dagen geopend behalve woensdag en zondag, vindt men een biologische bloemenpluktuin, moestuin, boomgaard en kruidentuin. Een echte belevingstuin om rond te kijken, ideeen op te doen en te genieten van de rust. Tegenover de Glinstertuin vind je fruittuin Très Jolie waar je elke dinsdag en zaterdag welkom bent om kleinfruit zoals bessen, bramen en frambozen te plukken.

Twee klompenpaden, het Glindhorsterpad en het Snorrenhoefpad lopen vlak langs deze twee tuinen. Voor een mooi zelf te plukken boeket weet bijna iedereen wel de weg te vinden naar pluktuin 'In de vrolijke mortier' aan de Stoutenburgerlaan waar kleurrijke éénjarigen staan te wachten om geplukt te worden. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is ook het theehuis bij de pluktuin geopend voor een heerlijk stukje taart, zelfgebakken door de eigenaresse.

 

KINDERROUTES Naast pluktuin 'In de vrolijke mortier' is Kasteel Stoutenburg te vinden waarvandaan diverse wandel- en fietsroutes starten. Het koetshuis herbergt een informatiecentrum en is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend voor informatie over het landgoed Heerlijkheid Stoutenburg, behalve eind augustus in verband met de 'Midsummer Dream'-opera Leusden. Speciaal voor kinderen zijn hier vier routes uitgezet. Eén van deze routes is  'Fietje bij de poel' waarbij kinderen een schepnetje mee krijgen en op de steiger zelf kunnen ontdekken wat er in de poel leeft.

 

VALLEIKANAAL Bij het Valleikanaal, dat is aangelegd naast de Grebbelinie, kan je je ook best een dag vermaken. De Grebbelinie werd in de 18e eeuw aangelegd als één van de Nederlandse grote verdedigingslinies. Wandel- en fietsroutes voeren langs het tracé van de loopgraaf, een tankversperring en kazematten, vrijstaande en tot een verdedigingslinie behorende opstellingsplaatsen, veelal bunkers genoemd. Tegenover de museumbunker aan de Langesteeg is Kanocentrum Boerderij Berg waar je een kano kunt huren, kan boogschieten in het weiland of een ambachtelijk gemaakt ijsje eten. Verder langs het Valleikanaal is Theehuis Mon-Chouette, door de ANWB gekozen tot één van de tien beste fietsterrassen van Nederland waar je behalve thee nog veel meer lekkers kunt drinken en eten. Een picknickrugzak-wandelarrangement is ook mogelijk na reservering via www.monchouette.nl.

 

KUNST EN FILOSOFIE Wie van kunst houdt kan zich een dagdeel vermaken met de bij de VVV verkrijgbare beeldenroute, een 8 kilometer lange route langs de vele beelden in de gemeente Leusden.

Bij Landgoed ISVW begint 't Filosofenpad en wandelend komen deelnemers langs borden met portretten en citaten van grote denkers zoals Aristoteles, Erasmus, Spinoza en Jean-Jacques Rousseau. 

 

ACTIVITEITEN Zwemmen in de Octopus is door renovatie niet mogelijk tot 3 september, maar er zijn nog genoeg andere activiteiten te bedenken. Behalve bowlen in de Korf bij regenachtig weer is het mogelijk om bij Treeker Treks ligfietsen te huren of een elektrische driewieler, een zogenaamde Trikke die vanaf 16 jaar te huren is. Ook kunnen materialen voor een rondje klootschieten gehuurd worden waarbij je ongeveer 1,5 uur door het bos dwaalt en de natuur voor een aantal natuurlijke hindernissen zorgt. Reserveren kan via www.treekertreks.nl. Paardenliefhebbers kunnen zich vermaken op de Gelderse Vallei trail waarvan het startpunt van de route bij het terrein van Landelijke Rijvereniging De Singels in Achterveld is.

Deze opsomming van activiteiten in Leusden is niet volledig maar meer informatie over activiteiten en routes is te vinden op www.vvvleusden.nl.