• Ieder jaar is de indeling weer beter.

    Arnoud J Spaaij

Rommelmarkt nog steeds erg in trek

ACHTERVELD Een van de best gesorteerde rommelmarkten van Nederland zou het moeten zijn. Dat zeggen de leden van muziekvereniging Door Wilskracht Sterk over hun rommelmarkt. Aankomende zaterdag zal weer blijken of ze gelijk krijgen.

Arnoud J Spaaij

In elk geval zijn de geluiden van bezoekers ieder jaar positief over de jaarlijkse rommelmarkt in Achterveld. Nick, commissielid bij DWS, loopt inmiddels ook al weer wat jaren mee en vertelt vlotjes over de bijzonderheden van het evenement: ,,Het is inmiddels dit jaar alweer de 44-ste rommelmarkt." Toch is de organisatie geen routine voor de club. Er zijn niet alleen veel vrijwilligers die meewerken en waarvoor er de nodige planning is, in de aanloop denkt de commissie ook iedere jaar weer goed na of er verbeteringen kunnen doorgevoerd. ,,Ja zeker weten," legt Nick uit. ,,Dit jaar hebben we geprobeerd meer ruimte te creëren op het terrein. Met een andere indeling hebben we op het gedeelte waar altijd de meubels staan meer plek. Toevallig zijn er nu ook enkele bomen gekapt maar er is wel weer een extra ondergrondse vuilcontainer op het plein rond Cultureel Centrum De Moespot bijgekomen." Een herindeling was dus sowieso noodzakelijk door het bijgekomen straatmeubilair.

LUDIEK Naast een uitstekende sortering van de spullen, die al plaatsvindt bij het inzamelen en enkele dagen voor de rommelmarkt op het terrein zijn minuscule uitwerking krijgt door allemaal kramen met indelingen te plaatsen, werkt de muziekvereniging ook iedere keer weer aan iets ludieks. ,,Dit jaar kan je een minuut gratis winkelen winnen," legt Nick de procedure uit. ,,Tijdens de rommelmarkt mag je op een toeter blazen. Wie dat het hardst doet wint een minuut gratis winkelen op de rommelmarkt. Alles wat je uitzoekt in die minuut en dan zelf kan dragen mag je voor niets meenemen." Een actie die ongetwijfeld in trek zal zijn bij koopjesjagers.

WORSTENKRAAM De rommelmarkt is meer dan alleen een markt voor tweedehands spullen. Inmiddels is er traditioneel een worstenkraam en zijn er bezigheden voor de kinderen. Niet alleen op het plein rondom De Moespot, de vaste repetitielocatie van de muziekverening, vindt er zaterdag verkoop plaats. Ook in het gebouw zijn er tafels met spullen. De omvangrijke en eveneens keurig uitgestalde glasserviezen staan daar opgesteld. En in de koffiebar kunnen bezoekers hun versnapering kopen.

OPHALEN DWS zamelt de spullen in door het jaar heen en slaat deze op in een ruimte in de omgeving van Achterveld. Maar ook op dit moment halen vrijwilligers voor de vereniging nog spullen op bij mensen thuis. Dat kan nog tot woensdag 22 augustus 17:00 uur via de website van de vereniging.

DOCENTEN Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk gebruikt de opbrengst van de jaarlijkse rommelmarkt voor de algemene middellen. De vereniging betaalt daarvan niet alleen aanschaf en onderhoud van instrumenten en uniformen maar ook heeft de vereniging opleidingen van eigen muzikanten. Dat gebeurt volgens de richtlijnen van de muziekbond door gediplomeerde docenten. Nick legt lachend uit: ,,Ja, die proberen ons muziek te laten maken." Dat gaat de vereniging toch goed af want al sinds 1935 doet DWS dat met een fanfare-orkest. Tegenwoordig kent de vereniging ook majorettes, tamboers en en een dweilorkest.

Zaterdag 25 augustus, aanvang 09:30 uur. Terrein Cultureel Centrum De Moespot, Jan van Arkelweg 6, 3791 AV Achterveld Informatie over de vereniging en over de rommelmarkt via dwsachterveld.nl.