• Sylvia in haar rolstoelbed dat inmiddels gepimd was in rose en goud.

    Marco Winter

Rolstoelbed gestolen: 'Alsof iemand je benen jat'

ACHTERVELD Een aanhanger met daarin het speciaal gebouwde rolstoelbed van Sylvia Roording is afgelopen weekeinde gestolen. Daarmee is haar wereld beperkt tot de huiskamer van haar woning in Achterveld. Want zonder het rolstoelbed kan ze nergens komen.

Arnoud J Spaaij

Met oproepen via sociale media probeert de ernstig zieke Roording wanhopig om de speciale kar terug te krijgen. Het rolstoelbed stond zaterdagavond nog in de aanhanger, die daarvoor speciaal was aangeschaft, op de oprit naast haar woning aan de Verjaagde Ruiterweg. Levensgezel Marco Winter vertelt: ,,Daar stond de aanhanger nog 's nachts toen ik de honden uitliet. Zondagmorgen was hij verdwenen.'' Misschien hebben de dieven niet geweten wat er in de aanhanger, met een lichtgrijze huif, zat.

Winter verzorgt Roording 24 uur per dag en heeft met de aanhanger in combinatie met zijn stationwagen precies de oplossing waarmee Roording kan reizen. Ze lijdt aan een uiterst zeldzame ziekte. Fibromyalgie, waarschijnlijk veroorzaakt door een Tarlov-cyste, een zogenaamd overdruksyndroom op haar zenuwstelsel. Het gevolg is dat Roording lijdt aan constante extreme pijn in haar buik, benen en de meest kwetsbare delen van haar lichaam. Ze kan niet meer dan een paar minuten staan en een bezoek aan bijvoorbeeld de tandarts is een uitputtingsslag van dagen, zo niet weken. Roording (50) kreeg op haar dertigste te maken met de eerste symptomen.

ROLSTOELBED In het TROS-programma 'Het Mooiste Meisje van de Klas' werd in 2011 haar bijzondere levensloop en haar ziekte uitgebreid verteld. Ze pakte ondanks haar ziekte een prachtig kunstproject op en schilderde een indrukwekkende verzameling schilderijen. Maar de ziekte is slopend en de laatste jaren werd schilderen onmogelijk. De speciaal ontworpen en het door vrienden gebouwde rolstoelbed was haar enige ontsnapping aan de gevangenis die haar woning soms is. Het verhaal is af en toe te emotioneel voor haar. Nog maar een maand geleden overleed haar vader overwachts op 75-jarige leeftijd en onvoorstelbaar genoeg ging een paar weken later één van haar honden dood.

MOEILIJK Toch veert ze regelmatig overeind in de bank vol met kussen die haar ondersteunen: ,,Ik heb nooit zelfmedelijden gehad. Hoewel, soms is het bijna niet vol te houden. Nu dit allemaal tegelijk komt is het ook erg moeilijk.'' Ze pauzeert even en zegt verdrietig: ,,Alsof iemand je benen jat.''

CROWDFUNDING De gestolen aanhanger is vervangbaar. Dat is niet zo simpel voor de rolstoelbank. Maar veerkrachtig als Roording is, denkt ze al na over een andere kar. Met steun van Winter wil ze een crowdfunding opzetten voor een nieuw rolstoelbed. ,,Mocht de actie meer geld opleveren dan we nodig hebben, dan gaat dat naar medisch onderzoek zoals ook de opbrengst van mijn schilderijen,'' zegt Roording hoopvol. Mensen die haar willen steunen kunnen een bijdrage overmaken op NL57ABNA0410505862 t.n.v. M. Winter o.v.v. sponsoring rolstoel Sylvia.