• RodeKruis.nl

Rode Kruis biedt jongeren kansen in talentprogramma

LEUSDEN Het nieuwe talentprogramma 'Red Cross Talent Award' van het Rode Kruis heeft subsidie gekregen vanuit het landelijk Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. In het programma gaan 13.000 jongeren in heel Nederland aan de slag: ze kunnen iets nieuws leren en tegelijkertijd bijdragen aan de maatschappij. Dat geldt dus ook voor het talentprogramma van het Rode Kruis, dat jongeren zoekt. Jongeren uit Woudenberg, Leusden en Amersfoort worden uitgenodigd voor het programma in Amersfoort.

Iedereen tussen de 15 en 30 jaar die gemotiveerd is om deze uitdaging aan te gaan, wordt uitgenodigd om zich aan te melden, zeker ook diegenen die deze kans niet snel krijgen. De jongeren doorlopen een jaar lang een uitdagend programma. Zij stellen persoonlijke doelen, volgen een EHBO-opleiding en diverse andere trainingen en doen praktijkervaring op tijdens het vrijwilligerswerk. Zij stellen zich ook sportieve doelen en gaan in groepjes twee dagen op expeditie. Het talentprogramma wordt afgesloten met een feestelijke uitreiking om de genomen stappen te vieren met als bekroning een medaille, getuigschrift en een EHBO-diploma.

MOGELIJKHEDEN Het Rode Kruis biedt diverse mogelijkheden om talent te ontwikkelen met een groots scala aan opleidingen en soorten vrijwilligerswerk. Hulpverlenen, projecten leiden, voorlichting geven, leidinggeven, communicatiewerkzaamheden en nog veel meer. Binnen het 'Red Cross Talent Award'-Programma biedt het Rode Kruis deze mogelijkheden specifiek aan jongeren aan. Het talentprogramma helpt hen bij het ontdekken van hun talenten en met deze verder te ontwikkelen door het doen van vrijwilligerswerk, waarmee zij een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Daarna volgt een training en doen ze praktijkervaring op tijdens vrijwilligerswerk dat bij hen past.

AANMELDEN Het talentprogramma is ontwikkeld op initiatief van het Rode Kruis in de provincie Utrecht. Het programma zal starten in het vroege voorjaar, aanmelden is vanaf nu mogelijk. De meeste activiteiten zijn op maandagavond in het Rode Kruis gebouw in Amersfoort, aan de Columbusweg 30. Het Rode Kruis werkt voor het talentprogramma Red Cross Talent Award samen met The International Award for Young People. ,,Wij willen graag meer jongeren bereiken en kennis laten maken met het Rode Kruis en vrijwilligerswerk. In onze zoektocht om jongeren te bereiken, zijn we in gesprek geraakt met Award Nederland. Deze organisatie heeft veel ervaring met een methodisch bewezen talentprogramma voor jongeren", aldus Esther Droste, programmamanager Jeugd & Educatie bij het Rode Kruis. ,,Wij bieden 24 jongeren de mogelijkheid mee te doen aan de Red Cross Talent Award en geven 8 jonge mensen de gelegenheid om deze jongeren te coachen.''

15-20 JAAR Jongeren van 15 tot 20 jaar die mee willen doen met het talentprogramma en beschikbaar zijn op de maandagavond, kunnen zich aanmelden via info.amersfoorteemland@rodekruis.nl. Meer informatie is te vinden op www.rodekruis.nl/amersfoort-eemland. Ook zijn de jongeren welkom op een informatieve avond op maandag 14 januari 2019 van 19.00-20:30 uur in het Rode Kruisgebouw, Columbusweg 30, waar alle vragen gesteld kunnen worden die ze over het programma hebben.

20-30 JAAR Jongvolwassenen van 20 tot 30 jaar kunnen als Talent Coach aan de slag. Deze vrijwilligers gaan de jongeren op de maandagavond als groep begeleiden en individueel coachen bij het doorlopen van het talentprogramma. Voor de Talent Coaches is er begeleiding en een training op het gebied van coaching; zij ontwikkelen met name coaching vaardigheden. Droste: ,,We zijn op zoek naar jonge mensen met verschillende achtergronden die de taal van de jongeren spreken, goed kunnen luisteren, een open houding hebben en die bij voorkeur ervaring hebben met het werken met jongeren en begeleiden van een groep.'' De startbijeenkomst vindt plaats op zaterdag 19 januari 2019 in het Rode Kruisgebouw. Ga voor meer info naar www.rodekruis.nl/amersfoort-eemland of meld je aan via info.amersfoorteemland@rodekruis.nl.