• Koen van Weel

Leusden hanteert hoge toeristenbelasting

SOEST Met een tarief van 1,61 euro hanteert Leusden een relatief hoge toeristenbelasting. Dat ligt ruim twintig cent per overnachting per persoon boven het provinciale en landelijke gemiddelde. Dit blijkt uit onderzoek van vakantievergelijker Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De verschillen in de provincie zijn misschien marginaal, behalve in de stad Utrecht. Daar geldt een toeristenheffing van 6,47 euro per persoon per nacht. 60 van de 355 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen belasting voor toeristen. In Soest betalen de logiesverstrekkers samen jaarlijks een vast bedrag aan de gemeente.
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente.
Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings.
De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.