• Cees Wouda
  • Foto Kamp Amersfoort
  • Foto Kamp Amersfoort
  • Foto Kamp Amersfoort
  • Foto Kamp Amersfoort

Recordaantal bezoekers stille tocht naar begraafplaats Rusthof

LEUSDEN Niet eerder telde Kamp Amersfoort zoveel deelnemers aan de Stille Tocht als gisteravond. Meer dan 1700 belangstellenden liepen van het voormalige concentratiekamp naar het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op Rusthof, meldt nationaal monument Kamp Amersfoort.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort tellen elk jaar de aanwezigen. Vorig jaar waren er 1100 deelnemers. Zelfs in het jubileumjaar 2015, 70 jaar na de bevrijding, waren er minder mensen op de been (1620).

De belangstelling valt te verklaren door de toegenomen aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en voor Kamp Amersfoort in het bijzonder, meent Willemien Meershoek. Ook de aandacht voor het belang van herdenken en het redelijk goede weer spelen een positieve rol volgens de directeur van Kamp Amersfoort.

Voor het eerst bracht de stoet éérst een bezoek aan het Russisch Ereveld en de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsgraven op Rusthof. Pas daarna legden de burgemeesters van Amersfoort en Leusden een krans op het voorplein. Vervolgens werd er twee minuten stilte gehouden, waarna scholiere Floor Gaus een gedicht voordroeg.

De herdenking wordt georganiseerd door de gemeenten Leusden en Amersfoort. Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. Op het Russisch Ereveld en op Rusthof liggen meer dan dertienhonderd oorlogsslachtoffers begraven.