• Frits van Breda

Rechter over Biezenkamp: "Renovatieplannen moeten doorgaan"

LEUSDEN De kantonrechter heeft uitspraak gedaan over de eis van de familie Van Kooten  om de, met toestemming van de gemeente, verwijderde luifel weer terug te brengen naar de oude situatie. Wethouder Jan Overweg maakte in de laatste gemeenteraadsvergadering van de bijna afgelopen raadsperiode bekend dat er een bindend advies door de rechter was uitgebracht.  Terugbrengen in de oude situatie is voor wat betreft de rechter niet aan de orden. Zij heeft positief geadviseerd over de renovatieplannen die nog niet helemaal zijn voltooid. Bij het advies werd nadrukkelijk ook een  brief van het bestuur van de winkeliersvereniging Biezenkamp betrokken. In dit schrijven verklaarden de betrokken winkeliers verheugd te zijn over de renovatie en de nieuwe uitstraling van het U-blok.

Frits van Breda

De rechter noemde het door van Kooten geëiste herstel van de oude staat van zijn pand een onwenselijke situatie die voorkomen dient te worden. Het uiterlijk van het appartement zou niet passen in het winkelcentrum. Binnen drie weken moet er door Van Kooten en de gemeente, als eigenaar van het pand op de begane grond, een besluit worden genomen over de renovatieplannen waarbij rekening gehouden moet worden met het bindend advies van de rechter. Tim van Voorst, voorzitter van de Biezenkampwinkeliers is blij met de uitspraak van de rechter. Hij noemt het een mooie ontwikkeling: ,,wordt het plein eindelijk één geheel."

Gemeente en winkeliers hopen dat er nu een einde komt aan de periode van tien jaar discussie en rechtszaken over de  Biezenkamp. Er loopt nu nog alleen een juridische procedure over de kosten van een noodzakelijk reparatie van het dak van Ossensteegje 5. Als ook de renovatie van het veelbesproken pand is uitgevoerd kan de balans worden opgemaakt. Zeker is, dat het de gemeente Leusden duizenden euro's aan juristen en proceskosten heeft gekost.