• Bibliotheek Leusden

'Recent ontdekte oerbos is unieke vondst voor Nederland'

LEUSDEN De Bibliotheek Leusden houdt in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op maandag 12 juni een lezing over het recent ontdekte oerbos in Den Treek. 'Een unieke vondst voor Nederland en mogelijk ook internationaal van grote betekenis'.

In de zomer van 2016 werden tijdens graafwerkzaamheden op landgoed Den Treek - Henschoten resten ontdekt van een zeer oud dennenbos. Deze bosresten dateren uit het laatste deel van de laatste ijstijd en zijn ongeveer 12.900 jaar oud. In totaal werden de resten van circa 160 bomen gedocumenteerd.

De lezing richt zich op de geschiedenis van Den Treek sinds de voorlaatste ijstijd, de periode waarin met de vorming van de Utrechtse Heuvelrug het landschap van het landgoed in grote lijnen tot stand kwam. Tegen deze achtergrond wordt een beeld gegeven van de ontdekking en het geologische onderzoek van locatie en de bomen. Speciale aandacht zal uitgaan naar de datering van de bomen.

Belangstellenden zijn welkom in de Bibliotheek Leusden van 20.00 tot 22.00 uur. Tickets voor deze lezing zijn te koop via www.bibliotheekeemland.nl. De entree bedraagt 5 euro.