• Foto: BDUmedia

Reactie op ingezonden brief: Vrijmetselarij

LEUSDEN Op 3 januari jl. publiceerde De Leusder Krant een ingezonden brief van de heer Paul Marselje. Het was een reactie op een redactioneel artikel van 20 december 2017 over het boek: "De macht van de onzichtbare bankiers".

De heer Marselje legt heel goed uit waar de vrijmetselarij voor staat en alles wat hij zegt is correct. Ook ik als schrijver van het boek heb mijn huiswerk gedaan en weet als geen ander waar de vrijmetselaars in de loge van bv. Amersfoort - om er maar een te noemen - zich mee bezighouden. Ik citeer uit mijn boek: ,,Vrijmetselaars willen werken aan het verheffen van de menselijke geest om een beter mens te worden om vervolgens de gemeenschap beter te kunnen dienen". Dit is een prachtige doelstelling en daar is niets verkeerd mee. Mijn boek gaat niet over vrijmetselaars en mensen zoals u en ik, maar over de onzichtbare macht. Het boek gaat over een wereld die wordt geregeerd door een heel klein groepje onzichtbare elite aan het hoofd van de bancaire wereld, multinationals en politieke instellingen. Bekijk onze samenleving als een piramide. Iedereen kan een speldenprik zetten, daar waar hij/zij zijn bijdrage levert binnen deze piramide. Kijk naar de overheid, want ook dat is een piramide. De bedrijven die ons werk geven zijn piramides en ja, zelfs de meeste huishoudens vertonen een piramidestructuur.

Als voorbeeld noem ik de receptionist(e) van een multinational waar duizenden mensen hun brood verdienen. De persoon aan de balie doet samen met een team collegae het werk waarvoor hij / zij is aangenomen en heeft geen enkel idee wat er buiten zijn/haar gezichtsveld afspeelt. Zou het zo kunnen zijn dat er op CEO niveau andere belangen spelen dan op receptie-niveau bekend is. Is het niet zo dat bekleders van bepaalde sleutelposities en directieleden er dubbele agenda's op na houden kunnen houden die verborgen worden voor de buitenwereld? Kijk ook naar de politiek. Is Mark Rutte bezig met het dienen van het volk, of is hij bezig met het uitvoeren van de agenda van Brussel? Is hier ook sprake van een dubbele agenda? U mag het zeggen.

En nu kom ik terug bij de piramide van de vrijmetselarij. De heer Marselje en zijn broeders mogen een speldenprik zetten in de vrijmetselaarspiramide op de plek waar zij hun mooie bijdrage leveren. Er zijn 33 graden om uit te kiezen en het maakt niet uit op welk niveau zij prikken. Zolang er graden boven hen zijn is er ruimte om onderzoek te doen naar wat er zich écht afspeelt achter de schermen op de hoogste lagen van de vrijmetselarij.

Lucas Hollertt