Rabobank krijgt bovenburen

'Pand al jaren voor driekwart leeg'

Frits van Breda

LEUSDEN. Het gebouw aan de Hamersveldseweg waarin de Rabobank is gevestigd werd ruim een half jaar geleden verkocht aan de projectontwikkelaar Bloemendal Vastgoed. De bank blijft kantoor houden op de begane grond. Paul Bloemendal, eigenaar van het vastgoedbedrijf, onderzoekt of er in het leegstaande deel van het pand een zorg wonen project gerealiseerd kan worden voor mensen met dementie. Hij hoopt over enkele maanden meer te kunnen zeggen over de uitkomst van het onderzoek.

Op dit ogenblik is het gehele gebouw waarin de Rabobank zetelt, volop in gebruik. Zo'n 120 medewerkers, die normaal in Amersfoort werkzaam zijn, komen nu tijdelijk naar Leusden omdat in hun eigen kantoor een grootscheepse verbouwing plaatsvindt. Als ze vertrokken zijn zullen er nog altijd voldoende medewerkers achterblijven om de Leusdense klanten te kunnen bedienen, aldus directievoorzitter Henri Hofsteenge.

Het aantal medewerkers in de Leusdense vestiging van de bank is in de loop der jaren drastisch afgenomen. ,,Het pand staat al jaren voor driekwart leeg", aldus de directievoorzitter.

De Rabobank zal echter beslist niet uit Leusden verdwijnen. Elke dag zijn er veel Leusdenaren die met vragen binnenlopen. ,,Maar als onze klanten niet meer komen is er ook geen kantoor meer nodig", zo is de simpele verklaring waarom grote banken overal in het land kantoren sluiten.

Dat het bankgebouw aan de Hamersveldseweg in de afgelopen jaren steeds minder bezocht wordt is duidelijk. ,,De wereld is de afgelopen tien jaar enorm veranderd. Klanten doen nu vrijwel alles online. Misschien hebben we in de toekomst helemaal geen kantorennetwerk meer nodig", suggereert Henri Hofsteenge. Als voorbeeld wordt het aanvragen van een hypotheek genoemd. Tachtig procent van het benodigde dossier kan online worden ingevuld . Een gesprek blijft nodig voor de laatste twintig procent. ,,Omdat elke persoonlijke situatie anders is en een hypotheek maatwerk is waarover we altijd een adviesgesprek willen hebben", zo luidt de verklaring.

Op 1 februari is de fusie tussen de Rabobank Amersfoort en Omstreken, waarvan Leusden deel uitmaakt) en Rabobank Soest, Baarn Eemnes een feit geworden. Henri Hofsteenge garandeert dat er ook na de fusie volop aandacht blijft voor de lokale bank in Leusden. ,,Samen verder om dichtbij te blijven", zo luidt het motto voor de komende tijd. De Rabobank zal zeker ook in Leusden een belangrijke functie blijven vervullen in het sociale en maatschappelijk leven, zo garandeert de directievoorzitter