• Archief BDUmedia

Raadslid wijst college op fout in voorlichting

LEUSDEN Regelmatig verschijnt er in de Leusder Krant een pagina met onderwerpen die het gemeentehuis de moeite waard vindt om te publiceren. De redactie van de krant heeft geen enkele bemoeienis met de inhoud van de berichten. Het D66 raadslid Jan Mülder vroeg zich in de raadsvergadering van vorige week af of er niet een onjuist bericht was geplaatst op de gemeentepagina. ,,Woensdag 21 maart 2018: Verkiezingsdag. Iedereen die 18 jaar is of ouder, en de Nederlandse nationaliteit heeft, mag stemmen" luidde de korte mededeling in de krant. ,,Onjuist" aldus het raadslid. Er mogen meer mensen aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester is eindverantwoordelijk voor de goede gang van zaken met betrekking tot de verkiezingen. Hij gaf direct toe dat het bericht niet juist was. De leeftijd van 18 jaar en ouder is correct. Een Nederlandse nationaliteit is niet nodig om te mogen stemmen waar het gaat om de gemeenteraadsverkiezing. Ook de inwoners van Leusden met de nationaliteit van een ander land in de Europese Unie mogen stemmen. Verder mag iedereen met een geldige verblijfsvergunning en minimaal 5 jaar legaal in Nederland woont aan de lokale verkiezingen meedoen.

REFERENDUM Op 21 maart kan er ook gestemd worden over een raadgevend referendum waarbij de zogenaamde 'Sleepwet' aan de orde is. Voor deelname aan deze verkiezing gelden andere regels. Daaraan kan alleen meegedaan worden door mensen met een Nederlandse nationaliteit. Overigens dezelfde regels die gehanteerd worden bij provinciale- en landelijke verkiezingen.

Iedereen die mag stemmen in Leusden kan ook gekozen worden als raadslid. Dat de CU/SGP de 17-jarige Matthijs van der Ploeg op de kandidatenlijst heeft staan is toegestaan. Hoewel Matthijs zelf nog niet mag stemmen zolang hij nog geen 18 jaar is kan hij wel verkiesbaar zijn. Voorwaarde is wel dat hij op de dag dat hij (eventueel) toegelaten wordt tot de gemeenteraad wel die leeftijd heeft bereikt.