• Like van der Hammen-van Hulten: ,,De nieuwe Omgevingswet is best spannend. -

    Like van der Ham-van Hulten
  • Like van der Hammen-van Hulten: ,,De nieuwe Omgevingswet is best spannend. -

    Privé

Raadgever: 'GL-PvdA: eerlijk, open, transparant'

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een lid van de gemeenteraad aan het woord over een item dat hij of zij zelf heeft gekozen. Deze week Like van der Ham-van Hulten over samenwerken.

,,Vrienden zeggen wel eens tegen mij: Ik zou nooit doen wat jij doet, participeren. Wel lever ik graag mijn bijdrage bij de sportclub.Voor mij is dat ook participeren! Iets betekenen voor een ander. Iedereen krijgt straks te maken met een nieuwe wet: de Omgevingswet. Als jouw sportclub een nieuw clubgebouw wil, als jouw buurman zijn huis als bedrijfspand wil gaan gebruiken, als je bomen wilt aanplanten of als een overheid een weg wil aanleggen. Het gaat over de omgeving waarin je woont en werkt."

SPANNEND ,,In Leusden beginnen we alvast te proeven aan de nieuwe Omgevingswet, dat is best spannend! Deze week staan twee mooie voorbeelden op de agenda van de raad. De ontwikkeling van de Maanwijk in Leusden-Zuid en het initiatief van Den Treek-Henschoten op camping Doornseweg."

MAANWIJK ,,De Maanwijk. Vanaf 2017 is de projectontwikkelaar bezig met het plan voor nieuwe huizen. De uitdaging is om met de omwonenden het plan te ontwikkelen. Inmiddels ligt er een plan waar duidelijk geluisterd is naar de wensen en aandachtspunten van de bewoners. Het gesprek is gevoerd. Het ging niet altijd makkelijk, omdat het soms ontbrak aan vertrouwen om tot het beste plan voor deze locatie te komen."

DOORNSEWEG ,,De camping Doornseweg, al jaren niet meer in gebruik. En nu heeft Den Treek-Henschoten het gebied gekocht en wil daar nieuwe natuur met 'tiny houses' ontwikkelen. Ze zijn in gesprek met de buren. Beiden kijken naar de gemeente. Heb je een idee, dan sta jij aan de lat om dat idee met anderen te spreken, ook met de gemeente. Dat biedt kansen en tegelijkertijd ook uitdagingen want je weet aan het begin niet wat de uiteindelijke uitkomst is. Vaak deel je wel met elkaar hetzelfde doel: De mooie omgeving van Leusden behouden."

VERTROUWEN ,,Voor mij is de invoering van de Omgevingswet geslaagd als het initiatiefnemers lukt om met kritische inwoners - en dat mag best een grote groep zijn - het gesprek aan te gaan over de ontwikkelingen. Als ze met elkaar op zoek gaan naar de mogelijkheden in de ontwikkelingen en naar creatieve alternatieven. Waarbij ze binnen de regels een plan ontwikkelen waar de verschillende stemmen gehoord zijn. Zonder tot een mager compromis te komen waar niemand eigenlijk tevreden mee is."

,,Wat Groen Links-PvdA betreft stellen we als raad samen met de inwoners de regels op voor Leusden. Geven we het college de ruimte om binnen de regels beslissingen te nemen. Dat is ontzettend spannend want dat vraagt om heldere regels, om loslaten, om vertrouwen en om met elkaar het goede gesprek te voeren."

Like van der Ham-van Hulten, raadslid GroenLinks-PvdA, Like.GL-PvdA@vanderham-vanhulten.nl.